Letépte a szél egy nagykanizsai magasház szigetelését

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az erős szél letépte egy nagykanizsai tízemeletes épület déli oldalának nemrég készült szigetelését, a lehulló darabok megrongáltak egy személyautót is hétfőn kora délután. A kivitelező az MTI-nek azt mondta: vállalja a helyreállítást és a kártérítést.

AZ MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a szél a tizedik emelet magasságából lefelé szinte a földszintig letépte a hungarocell szigetelőlapokat a rajta lévő vakolattal együtt. A szigetelőanyagot tartó műanyag dübeleket kitépte a falból, és a legalább száz négyzetméteres felületről leszakadó anyagdarabok a járdára és a parkolóra hullottak.

A kora délutáni baleset idején senki nem tartózkodott a ház tövében, de egy ott parkoló személyautó tetejét teljesen behorpasztotta, a hátsó szélvédőjét pedig betörte a rázúduló törmelék. A helyszínre érkező nagykanizsai tűzoltók létráról bontották le a falon lógó és le nem szakadt szigetelőtáblákat.

A panelprogram keretében 2006-ban készült el a Rózsa utcai épület teljes szigetelése, de ezt tavaly - még garanciális keretek között - a kivitelezőnek javítania kellett. Markotán Tibor, az épület közös képviselője az MTI-nek azt mondta: ugyanazon a falon, de az alsó felén hasonló probléma volt, bár akkor a mostaninál kisebb felületen szakadt le a szigetelés.

Fejes Tibor, a ház felújítását végző Comfort Panel Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére elmondta: egyelőre nem tudja, hogy mi okozhatta a balesetet, de vállalják a helyreállítással és a kártérítéssel kapcsolatos, várhatóan több millió forintos költséget.

Azt mondta, hogy évente 80-100 ezer négyzetméternyi felületen végeznek szigetelési munkálatokat, de hasonló gondok eddig még nem voltak. Jó minőségű ragasztóanyagot és dübeleket használnak a hungarocell táblák rögzítéséhez, ezért sem érti hogy, mi történhetett. Feltételezése szerint talán a ragasztóanyag nem köthetett meg eléggé, mert a ház felújítását már hidegebb időben, tél eleji időszakban végezték el.

A kivitelező hozzátette, hogy a vakolat és a dübel gyártója is felméri a helyzetet, de a cége szakmai presztízsből is vállalja a helyreállítást, valamint az okozott károk megtérítését.

Cikkajánló:

$$2631$$

$$2630$$

$$2629$$