A likviditásbőség fejlesztette túl az ingatlanpiacot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csúcsidőszakban, 2008-ban elérte az 1 millió négyzetmétert az új fejlesztések nagysága, amely az idén 250 ezer négyzetméterre csökken, míg 2012-ben alig lesz valamivel a nulla felett - mondta Borbély Gábor, a CB Richard Ellis vezető elemzője kedden a NAPI Gazdaság ingatlan konferenciáján.

Furulyás Ferenc, a Jones Lang LaSalle ügyvezető igazgatója pedig úgy vélte: a válság előtti hitelfeltételek még 3-4 évig nem térnek vissza.

Az európai befektetési ingatlan piacon tavaly az Egyesült Királyság volt az első, 12,5 milliárd euróval - ismertette az adatokat Furulyás Ferenc. Magyarországon elhanyagolható az ilyen forgalom, mert az intézményi befektetőknél az alsó limit 20-25 millió euró, az ennyibe kerülő ingatlanok viszont alig találhatók Magyarországon.

Vannak alapok, amelyek 200 millió eurótól indulnak, és 4 millió lakosúnál kisebb városban nem is vásárolnak ingatlant - tette hozzá. Az átlagos bérleti idő is legfeljebb 4-5 év Magyarországon, míg Londonban 15 év az átlag, és az elvárt hozamot ahhoz mérik. Ezért természetes, hogy a londoni 6 százalékos elvárt hozamnál ez a mutató Maghyarországon 1,5 százalékponttal magasabb.

A világ legnagyobb ingatlanos befektetőit ismertetve az ADIA  (Abu Dhabi) áll az élen 62 milliárd dollárral, a német Allianz 40,6 milliárd dollárral a 7., míg az osztrák Immofin 13,5 milliárddal a 16. helyen áll - mondta az ügyvezető igazgató.

Cikkajánló:

$$2634$$

$$2633$$

$$2632$$