Tabajdi Csaba: A jövő a takarékos épületeké!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Európai szabályozás készül az energia-önellátó épületekről. Az épületek energiahatékonyságáról szóló jogszabály elfogadása fontos lépés az Európai Unió által kitűzött 20-20-20-as energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítéséhez. - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a felújítások külső forrásigénye különösen magas az új tagállamokban, ahol a lakosság csak kisebb mértékben képes önállóan finanszírozni a költséges beruházásokat. 

"Az elavult technológiával épült lakóházak és különösen a panelházak esetében érhető el ugyanakkor a legnagyobb hatékonyság-növekedés. Kiváló példa erre a magyar kormány által az elmúlt 8 évben folytatott panelprogram, amelynek keretében körülbelül 250.000 lakást sikerült megújítani állami és európai uniós támogatással szerte az országban. A felújítások keretében hatékonyabbá és takarékosabbá tették a fűtési rendszereket, ahol lehetséges volt új megújuló energia forrásokat építettek ki, kicserélték a nyílászárókat és összhangban az Európai Unió által tavaly elfogadott, takarékos izzókról szóló szabályozással, modernizálták a világítást. A magyar panelprogram sikerét a pozitív nemzetközi visszajelzések is igazolják" - mondta a szocialista delegáció vezetője.

A panelprogram folytatásához és a jelenlegi lakóépületek további modernizálásához azonban elengedhetetlen legalább a jelenlegi uniós támogatási szint fenntartása. Ezért kiemelten fontos, hogy az épületek energiahatékonyságáról szóló jelenlegi szabályozást az Európai Unió 2013-at követő többéves költségvetésének, illetve a Kohéziós Politika jövőjének tárgyalásakor is tartsuk szem előtt és biztosítsuk a célok teljesítéséhez szükséges forrásokat - zárta felszólalást Tabajdi Csaba.

Cikkajánló:

$$2650$$

$$2649$$

$$2648$$