FHB: az idén kisebb lesz a lakásárak csökkenése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásárak tavaly nominálisan 6,3 százalékkal, míg a fogyasztói árindexszel deflálva 10,3 százalékkal csökkentek, az idei prognózis 9 százalék körüli áresés - mondta Harmati László, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) vezérigazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az új lakások eladásánál Budapesten tavaly 10 százalék feletti árengedményt is el lehetett érni. Ennek egyes fejlesztőknél az volt a forrása, hogy a külföldi vevők százas nagyságrendben veszni hagyták a 10-20 százalékos foglalót - magyarázta a lakáspiaci helyzetet a vezérigazgató.

Az FHB lakásárindex a 2000. évi lakásárakat veszi alapul, az a skálán 100-as pont. Szerepel benne az összes magyarországi tranzakció, továbbá az FHB adatai is - ismertette a vezérigazgató. A tranzakciós halmazokat azonban sok szempont szerint szűrik, míg kialakul a végleges áremelkedési adat - magyarázta.

Ennek alapján a múlt év végén a lakásárindex 174,3 százalékon állt, de a fogyasztói árindexszel deflált emelkedés csak 103,6 százalék volt.

A tavalyi csökkenést azzal magyarázta Harmati László, hogy csökkent a háztartások jövedelme, viszont a banki hitelkínálat - véleménye szerint - megfelelő volt. Miután a lakások áresése folytatódik, és az a trend, hogy a befektetők a csökkenő ág felén túl kezdenek vásárolni, így elképzelhető, hogy idén több vevő lesz ezen a piacon. Ezt segítheti az elfogadható hitelkamat, valamint a volatilis részvénypiac - vélte a vezérigazgató helyettes.

A használt lakások forgalma tavaly 50 százalékkal csökkent.

Az átlagos 174,3 százalékos FHB lakásár-index mögött területi különbségek is fellelhetők. A keleti megyék átlagos indexe 199,2, míg a nyugati megyéké 160,6 százalékon állt múlt év végén. A keleti megyék árai közelítenek a nyugatiakéhoz.

Cikkajánló:

$$2663$$

$$2662$$

$$2661$$