Hosszabb távú lakásprogramot sürget az ÉVOSZ

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bármilyen lakásprogramot is indít a kormány, az csak akkor lesz hatásos, ha legalább 8-10 évre elegendő és kiszámítható forrás van mögötte - egyebek mellett ezt is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által, az építőipart sújtó problémák megoldására készült javaslat.

A kormány lakásprogramja az első lakás megszerzését, valamint a meglévő lakások energiatakarékos felújítást szolgálja - áll a javaslatban. Ez utóbbi évi 200 ezer lakás felújítását jelentené. Ez a szám úgy jött ki, hogy a meglévő 4,2 millió lakás mindegyikét 20 évente átfogóan fel kell újítani.

A javaslat külön fejezete szól az építések finanszírozásáról. A tőkeszegény kivitelező vállalkozások saját erőből nem tudják finanszírozni a munkájukat, ezért az ÉVOSZ javasolja a fedezetkezelő kiiktatást a rendszerből. Helyette az irreálisan alacsony vállalási árak kategorikus megtiltását javasolja. Ennek módja az, hogy az ágazati kollektív szerződésben szereplőnél alacsonyabb rezsióradíjjal számolt ajánlatokat kötelezően ki kelljen zárni a közbeszerzési ajánlatok értékelésekor.

Javasolja még a szakmai szervezet a megrendelők által kikötött feltétel nélküli bankgarancia megtiltását, valamint a vállalkozó által adandó garanciák csökkentését. Ugyanakkor a megrendelő is adjon biztosítékot arra, hogy a munka elkészültekor fizetni fog.

Egy másik javaslat a bírósági eljárásokat gyorsítaná fel úgy, hogy ha perre megy a kivitelező és a megrendelő, akkor a tényállást utólag ne lehessen módosítani, és magasabb értékhatárig legyen alkalmazható az egyszerűsített eljárás.

A javaslat egy másik fejezete a közbeszerzésekkel kapcsolatos módosításokat tartalmazza. A közbeszerzésekre készüljön költségbecslési segédlet, és az ajánlatkérő először ezzel kalkulálja a kért építmény árát. Amennyiben az ár magasabb lesz, mint a rendelkezésére álló forrás, akkor ne írjon ki közbeszerzést. Azt az ajánlatot pedig, amely akár le-, akár felfelé 15 százaléknál többel tér el a mérnök-ártól, kötelező legyen kizárni a versenyből. Ezen túl a legjobb ár-érték arány kiválasztását megkönnyítendő - az ÉVOSZ közreműködésével - készüljön egy közbeszerzési kézikönyv.

A közbeszerzéseknél külön értékelési szempont legyen az energiatakarékos építés - javasolja a szakmai szervezet.

A szakképzéssel foglalkozó fejezet - egyebek mellet - azt javasolja, hogy az építési ágazat által évente befizetett 6-7 milliárd forint szakképzési hozzájárulást egészében forgassák vissza az ágazatba, mert jelenleg annak csak 10-15 százaléka kerül vissza oda. A szakképzés felgyorsítása azért fontos, mivel a következő években több tízezer szakmunkás fog hiányozni az ágazatból.

Végül az építési szabályok egyszerűsítésére, továbbá az eljárási határidők rövidítésére tesz javaslatot az ÉVOSZ.

Cikkajánló:

$$2670$$

$$2669$$

$$2668$$