Lakás- és hitelügyi ombudsmant szeretne a MIÉSZ

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlanszakma problémáinak hatékony kezelésére lakás- és hitelügyi ombudsmant, mint független köztisztviselőt, a szakmát felügyelő állami hivatalt, továbbá ingatlankamarát javasol a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) - közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

"Az elmúlt 20 év tanulságai szerint szükség van olyan meghatározó, független köztisztviselőre, aki az ingatlanokkal kapcsolatos problémák és a hitelezés területén panasz alapján vizsgálatot indít, a jogsértőnek talált gyakorlatról a szerveket  értesíti, és a panaszos jogait képviseli" - indokolja a MIÉSZ a lakás-és hitelügyi ombudsman intézményének a megteremtését.

Az ingatlanszakmát felügyelő állami hivatal feladata pedig az lenne, hogy kidolgozza az ingatlanpiac határozott és hosszú távú stratégiáját, végrehajtsa a kényszerítően szükséges átalakításokat, és kezelje a napi problémákat.  A lakáspolitika, az ingatlanértékesítés, értékelés hosszú távú megoldásait érintő kérdésekben szükség van az egy felelősséggel irányító állami hivatalra - mutat rá a szervezet.

A szövetség javasolja az ingatlankamara létrehozását is, amely a szakmai érdekvédelemmel és az ezzel kapcsolatos - 20 év óta megoldatlan - szabályozás, önszabályozás problémáival foglalkozna.     A közlemény nem tér ki arra, hogy jelenleg több tucat ingatlanos szakmai szervezet működik Magyarországon. Ezek közül fél tucatnyi hallat magáról rendszeresen, de ezek sem tudják a szakma egységét megteremteni, enélkül pedig nem hozható létre a kamara.

Cikkajánló:

$$2683$$

$$2682$$

$$2681$$