Két év múlva indulhatnak új spekulatív fejlesztések a fővárosi irodapiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jelenlegi 12-13 eurós budapesti irodabérleti díjaknak legalább 14 euróra kellene emelkedniük ahhoz, hogy megérje spekulatív irodafejlesztésbe fogni, de erre legkorábban 2012 végén kerülhet sor - mondta Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelenleg 630 ezer négyzetméter irodaterület vár bérlőre, ebből 100 ezer olyan helyen és építészeti megoldással épült, hogy nem lehet kiadni. Ahhoz, hogy a 25 százalékos üresedési ráta az optimális 10 százalékra essen, 250 ezer négyzetméter irodát kellene bérbe adni, de ehhez a válság előtti évi 120-140 ezer négyzetméternyi teljesítménnyel is 2 év szükséges - tette hozzá a vezérigazgató.

Az idei első negyedévben 20 ezer négyzetméter volt a nettó - a valóban új - bérlet nagysága. A jelenlegi helyzetben gyakori a bérleti díjak újratárgyalása, és mód nyílik arra, hogy a mostani nyomott árakon hosszabbítsa meg valaki a bérletét, akár öt évvel is.

A vezérigazgató példákkal illusztrálta az irodaépületek értékének a meghatározását. Az értéket a négyzetméterenkénti bérleti díj és az elvárt hozam hányadosa adja meg. Az ezredfordulón ez 1.920 eurós négyzetméterenkénti irodaárat adott ki, 2008-ban 2.500 euró volt a fajlagos ár, azóta viszont nem lehet kalkulálni, mivel nincs tranzakció, a bérleti díjak pedig 9 euróra estek, és így elszakadtak az elvárt hozamtól.

A Futureal Corvin projektjében a második ütemben elkészült két iroda torony 43 százalékos kihasználtságú - számolt be Berki János projekt igazgató. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 3.200, míg a Ringier Kiadó Kft. 7 ezer négyzetmétert bérel.

A Futureal jelenlegi és tervezett projektjeit tartalmazó új kiadvány bemutatja a Budapest Gate két változatát is. A Budaörsi út végén, az M7-M1 közös szakasza mellé tervezett irodaház egy hagyományos és futurisztikus változatban készült. Ez utóbbit Zoboki Gábor - egyebek mellett a MÜPA tervezője - jegyzi, és egy hullámos vonalvezetésű, acél-üveg burkolatú épület, amelynek egyik szárnya az autópálya fölé nyúlik.

Cikkajánló:

$$2694$$

$$2693$$

$$2691$$