A francia állam 1700 ingatlant ad el három év alatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Először hirdet meg több évre szóló ingatlaneladási programot a francia állam, amely 2010 és 2013 között 1700 állami tulajdonú ingatlant érint az ország egész területén - értesült szerdán a Le Figaro című francia napilap.

Az előadásokat a jelentős közigazgatási reformok (a hadsereg, a bíróságok, az adóhivatalok átszervezése) teszi lehetővé. Az eladásra kínált ingatlanok listája a lap szerint néhány nap múlva a költségvetési minisztérium honlapjára is felkerül azért, hogy az ingatlanpiacok és az érintett önkormányzatok is tájékozódhassanak és felkészülhessenek, például az építési engedélyeket illetően.

A meghirdetett 1700 ingatlannak ugyanis csak 28 százaléka irodaépület; 24 százalék az erdészeti hivatalhoz tartozó terület, de eladásra kínálják a Saint-Germain-en-Laye-i erdő egyik híres, XVIII. században épült vadászkastélyát is. A kínálat öt százaléka kiürített laktanya, 15 százaléka pedig korábban szolgálati lakásként működött. Az amerikai Pentagon mintájára egy külvárosi központi épületben átszervezés alá kerülő védelmi minisztérium a következő években több ingatlanát is eladásra kínálja Párizs belvárosában.    

A francia állam 2005 óta több, mint 3 milliárd eurós értékben adott el ingatlanaiból, de 2008-ban és 2009-ben az előző évekhez képest valamivel kisebb bevétel (395, illetve 475 millió euró) oka az volt, hogy az állam nem akarta mindenáron eladni a felkínált ingatlanokat, amikor az árak túl alacsonyak voltak. A tavaly meghirdetett 770 ingatlanból ezért végül csak négyszázat adtak el.  

Az állami ingatlanok eladásából származó bevételek csak kis részben járulnak hozzá a költségvetési egyensúly helyreállításához, ugyanis a befolyt több mint 3 milliárd eurós összegnek 15 százalékát fordítja az államadósság rendezésére a kormányzat, azaz 2005 óta összesen 427 millió eurót. A fennmaradó 85 százalékot a többi állami ingatlan felújítására, illetve karbantartására költik el.

Cikkajánló:

$$2698$$

$$2697$$

$$2696$$