Kartellgyanú az ingatlan-értékbecslési piacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) június 15-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több, termőföld- és ingatlan-értékbecsléssel foglalkozó cégnél, és gyanúja szerint a megvizsgált vállalkozások megsértették a versenytörvény kartellezés tilalmára vonatkozó kitételeit - közölte a GVH szerdán.

A GVH ellenőrei az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Pátria CONSULT Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. székhelyén tartottak vizsgálatot.

A hatóság rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által 2009-ben és 2010-ben a termőföld és ingatlan értékbecslésre kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független - de vele termőföld, illetve ingatlan-értékbecslés tárgyában 2009-ben szerződésben álló - vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az említett vállalkozások a jogsértést elkövették - emlékeztet a GVH közleménye. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges - tartalmazza a GVH közleménye.

Cikkajánló:

$$2709$$

$$2708$$

$$2707$$