Peking megálljt parancsolna a rossz hiteleknek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aggódnak a kínai bankszakemberek és velük a kormány, mivel egyre több jel mutat arra, hogy az idén nő a rossz hitelek aránya, baj van a helyi kölcsönök felhasználásával és garanciáival.

A kínai bankfelügyelet (CBRC) kedden kiadott 2009. évi jelentésében  a helyi kormányzatoknak folyósított és az ingatlan beruházásokba fektetett pénzek kiáramlásának megfékezésére szólított fel. Ezek a hitelek, ugyanis,  igen komoly kockázatot jelentenek az országos bankrendszer számára. Amint arra a jelentés felhívja a figyelmet, egyes bankok nagyon nagy összegeket hiteleznek helyi kormányzati intézményeknek és  ezzel aránytalanul magas kockázatot vállalnak.

Miközben országosan a nem teljesítő hitelek aránya a kereskedelmi bankoknál tavaly 0,84 százalékponttal csökkent és jelenleg 1,58 százalék, a CBRC elnöke, Liu Ming-kang szerint az idén a helyzet romlására kell felkészülni. A hitelek visszafizetésének szempontjából legkockázatosabbnak ítélt területek között még a túlzott, tehát felesleges kapacitással működő ipari ágazatokat is megemlítette.

A kínai államtanács külön rendeletet adott ki, amelyben óvatosságra inti a helyi kormányzatokat, amelyeknél felduzzadt a leginkább infrastrukturális beruházásokat finanszírozó hitelállomány. A dokumentum egyrészt a hitelfelvétel rendjének szigorú szabályozására szólít fel, másrészt óvja a helyi hivatalnokokat attól, hogy kormányzati bevételekkel,  állami vagyonnal vállaljanak garanciát vállalati hitelekhez.

A pénzügyminisztériumhoz tartozó pénzügytudományi kutatóintézet igazgatója, Csia Kang (Jia Kang) hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi kalkulációk szerint minden "rejtett" hitelt is beleszámítva a teljes hitelállomány az országban legfeljebb a GDP 50 százaléka körül lehet, ami jóval alacsonyabb az Európai Unióban alkalmazott veszélyességi küszöbnél. Csia ugyanakkor megerősítette, hogy a helyi kormányzatok szabályokat sértve, könnyelműen adtak hitelekhez garanciát, aminek következtében a követelések kockázata folyamatosan nő.

Cikkajánló:

$$2708$$

$$2707$$

$$2706$$