Felújították a kisbéri Kiskastélyt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mintegy százmillió forintos beruházással felújították Kisbéren a Batthyány család által építtetett Kiskastélyt, amelyben helytörténeti kiállítást rendeztek be és bemutatják a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét.

A főépület mellett felújították a 300 négyzetméter alapterületű gazdasági épületet is, amely a kisiparos mesterségek bemutató helye lesz. A teljes beruházást az Európai Unió 82 millió forinttal támogatta - közölte Simon Andrea, a térségi beruházások kommunikációs munkatársa pénteken az MTI-vel.

A Kiskastély külső homlokzata visszanyerte eredeti állapotát, és helyreállították a belső tereket is: a kis helyiségekre szabdalt épületből hét darab, egyenként 30-40 négyzetméteres termet alakítottak ki. Az épületben megőrizték az elmúlt évszázadok időt álló építészeti megoldásait, köztük az üreges, dupla falakat, amelyek kellemes klímát biztosítanak, és az eredeti, kőagyag csövekből álló esővíz elvezető rendszert.

Az épület 1853-tól, a Kisbéri Magyar Királyi Ménes megalakulásától a ménesparancsnokok lakása volt, egészen a második világháború végéig. Mai formáját 1904-ben Bárány Pál helyi építőmester tervei alapján kapta. A világháború után szolgálati lakásokat alakítottak ki a mintegy 450 négyzetméter alapterületű épületben, ez jelentős állagromláshoz vezetett.

A Kisbéri Kistérség 370 millió forintos turisztikai projektjében öt településen - Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren, Súron és Móron - valósulnak meg fejlesztések. Márciusban adták át a felújított súri Nagyboldogasszony templomot, Kisbéren pedig a Kiskastély felújítása mellett Mini Magyarország makettparkot és botanikus kertet is építenek.

A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás 2005-ben alakult 17 bakonyaljai település részvételével. Az együttműködés révén a közoktatás, az egészségügy, a gyermekvédelem és a szociális ellátás területén végeznek közös feladatokat.

Cikkajánló:

$$2719$$

$$2715$$

$$2718$$