Külföldi érdeklődők Fényeslitkén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ukrán és kínai befektetők is érdeklődnek az augusztusra elkészülő, 160 hektáros fényeslitke-komorói ipari-logisztikai park betelepülési lehetőségei iránt - közölte a beruházó Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese a térség kis- és középvállalkozásai számára megrendezett vállalkozói fórumon hétfőn Nyíregyházán.

A potenciális nagybefektetők a szándékukat nyilatkozatban is megerősítették, ennek alapján a szerződéskötésre hamarosan sor kerülhet - fogalmazott Vajdáné Horváth Piroska. Elmondta: eddig a Kraz Logistics és az ukrán Vorskla Steel jelezte ilyen módon a betelepülését: a két cég a terület bérletére, illetve tartós használatára írt alá nyilatkozatot. Utóbbi cégcsoport a tervek szerint szeptemberben kezdi meg acélhengermű-gyárának és logisztikai központjának építését. A befektetők keresésével megbízott társaság emellett kínai cégekkel is tárgyalásokat kezdeményezett, de a vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint ezek még nem jutottak el a konkrét szándéknyilatkozat aláírásáig.

Hozzátette: Kínán kívül Szlovákiából, Ukrajnából és Oroszországból várnak nagyobb vállalatokat, de hazai kis- és középvállalkozásokkal is zajlanak tárgyalások. Széles András, a térség logisztikai vállalkozásait tömörítő szervezet, a Záhony Térségi Logisztikai Klaszter igazgatója az MTI-nek elmondta: a tagoknak elsősorban a termelő vállalkozás betelepülése lenne fontos, mivel rendelkeznek annyi szabad kapacitással, hogy a betelepülő ipari cégeket maximálisan ki tudják szolgálni logisztikai tevékenységgel.

A 32,5 milliárdos, 50 ezer lakost és 16 települést érintő Záhony térségi komplex gazdaságfejlesztési program részeként, 3,5 milliárd forintos hazai és uniós forrásból épülő fényeslitkei intermodális park augusztus végére készülhet el. A területen folyamatban vannak az infrastrukturális beruházások, illetve a közúti és a vasúti pályarekonstrukciós fejlesztések. Vajdáné Horváth Piroska közlése szerint a normál- és széles nyomtávú vasútvonal visszabontási munkafázisa már befejeződött, az új nyomtávot már kijelölték és a földmunkák is elindultak.

Az átadás időpontja a tervek szerint tartható lesz, bizonyos tervkorrekciók viszont még egyeztetésre várnak az iparterület szélén húzódó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló közútépítés miatt - tette hozzá.

Cikkajánló:

$$2722$$

$$2721$$

$$2720$$