Növelné a lakástakarék-pénztári támogatást a kormány

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jelenlegi 72 ezer forintról 100 ezer forint fölé növelné két év alatt a lakástakarék-pénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás maximumát a kormány, és még az idén növelné - 15 százalékról 75 százalékra - a pénztári tőke kihelyezhető mértékét - nyilatkozta az origo.hu-nak Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár.

Az államtitkár elmondta, hogy a korábbi szociálpolitikai támogatás nem kerül vissza a lakásfinanszírozási rendszerbe, nem utolsó sorban azért, mert sok visszaélésre adott alkalmat. Helyébe a lakás-előtakarékosság lép.

Ennek egyik eleme az, hogy lakástakarék-pénztári számlákat a családon belül össze lehet vonni, és megfontolandónak nevezte azt is, hogy a kiskorú családtagok nevén lévő számlák után ne kelljen tulajdonjogi hányadot bejegyezni, mivel az megnehezíti a későbbi lakáscserét.

"Azzal igyekszünk több forrást biztosítani a jelenlegi hitelszűkében, hogy a pénztári tőke kihelyezhetőségi plafonját 15-ről 75 százalékra emeljük. A két nagy lakás-takarékpénztárban jelenleg 400 milliárd forint van, vagyis ezzel a változtatással majdnem 300 milliárd forint áramolhatna a piacra" - mondta az államtitkár.

Bencsik János szerint a kívánatos, évi 40 ezer új lakást "öt éves távlatban lehet megközelíteni".

Cikkajánló:

$$2741$$

$$2740$$

$$2739$$