Meglódult az ingatlanpiac Franciaországban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Visszatértek a válság előtti szintre az ingatlanárak Franciaországban: 2009 és 2010 első féléve között átlagosan 8,5 százalékkal emelkedtek az országban a használt lakások árai, Párizsban pedig 15 százalékos áremelkedés tapasztalható az egyik legnagyobb francia ingatlanközvetítő, a 850 ügynökséggel rendelkező Century 21 szerint.

Több mint 23 ezer tranzakció összesítése alapján a szakemberek szerint az év első hat hónapjában a négyzetméterárak átlagosan 2508 euró (700 ezer forint) körül mozogtak, ami alig 1,6 százalékkal maradt el a két évvel ezelőtti rekordszinttől.

Párizsban 7079 ezer euró (2 millió forint) a négyzetméter átlagára, amely 5,4 százalékkal magasabb is a 2008-as szintnél, és a főváros legdrágább utcájában, a Boulevard Saint-Germain közelében található rue Furstembergben pedig már 17 ezer euróért lehet egy négyzetméterhez hozzájutni.

Az elmúlt másfél évben a piacról kivonult potenciális vásárlók hirtelen csatlakoztak azokhoz, akik most kezdenek lakást keresni, így a megnövekedett kereslet miatt néhány nap alatt elkelnek a meghirdetett lakások - derült ki a France 2 közszolgálati televízió híradójának riportjából. Emellett a válság alatt a használt ingatlanok biztos értéknek bizonyultak, így az emberek ismét szívesen fektetnek be lakásokba.

A másik döntő ok pedig az ingatlanhitelek kamatainak jelentős csökkenése, ami szintén vásárlásra ösztönzi a franciákat. Az elmúlt másfél évben a francia bankok minden hónapban csökkentették a hitelek kamatlábait, így remélve új ügyfeleket. Jelenleg 15 éves futamidőre 3,3 százalékos kamattal lehet ingatlanhitelhez jutni.  

A használt ingatlan egyébként azért is népszerű Franciaországban, mert óriási a hiány az új lakásokból a városokat övező agglomerációkban, s ezért itt is áremelkedés figyelhető meg. Egy új lakás átlagos négyzetméterenkénti ára 2010 első hónapjaiban 3492 euró (1 millió forint) körül volt, s 6,8 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Cikkajánló:

$$2762$$

$$2761$$

$$2760$$