10 százalék felett a lakásárak emelkedése Kínában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Júniusban 11,5 százalékkal nőttek a lakásárak Kínában az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, de fékeződik a növekedés üteme; Pekingben és Sanghajban csökkentek az eladások - közölte az országos statisztikai hivatal hétfőn.

A hivatal ugyanakkor megjegyezte, hogy az emelkedés üteme 1 százalékponttal alacsonyabb a májusban mértnél, és ez volt a második egymást követő hónap, hogy az ütem némileg lassult. Májusban 12,4 százalékos volt az emelkedés mértéke, 0,4 százalékponttal kisebb, mint egy hónappal korábban.

Havi összehasonlításban júniusban a 70 nagy illetve közepes városban mért ingatlanárak 0,1 százalékkal estek vissza májushoz hasonlítva. 2009 hatodik hónapjához viszonyítva az új lakások ára 14,1 százalékkal nőtt, ami egy százalékponttal kevesebb mint  májusban, míg a használt lakásokért 7,7 százalékkal kellett többet fizetni. Májusban ez a szám 9,2 százalék volt.

Elemzők már ezeket az apró jeleket is úgy értékelik, hogy a kínai kormány áprilisban megkezdett - az elszabadult ingatlanárak csökkentésére tett - lépései éreztetik hatásukat, és júliusban hasonló jelenségre számítanak. A kormány az árak leszorítását és a spekuláció lehetőségeinek beszűkítését tűzte ki célul. Ezért megszigorította az ingatlanfejlesztők finanszírozását, korlátozta a harmadik lakást vásárlók  hitelfelvételét, illetve megnövelte a kötelező saját erő összegét a második lakást vásárlóknál.

Az első félévben Pekingben és Sanghajban 31,5, illetve 35,8 százalékkal nőttek a lakásárak az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a lakáseladások a 70 vizsgált városból itt estek vissza a legnagyobb mértékben.

Az ingatlanfejlesztések beruházási értéke  38,1 százalékkal bővült január és június között Kínában a tavalyi évhez képes, de Ha Csi-ming (Ha Jiming) a China International Capital Corp. vezető közgazdásza szerint a befektetésekben érezhető visszaesésre kell számítani.

Cikkajánló:

$$2765$$

$$2764$$

$$2763$$