Hároméves mélyponton az átadott új bériroda-terület

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén a második negyedévben összesen 30.700 négyzetméternyi új bériroda-területet adtak át a fővárosban, ez 2007 második negyedéve óta a legalacsonyabb szint - a Budapest Research Forum (BRF) legfrissebb irodapiaci adatai alapján.

Az MTI-hez kedden eljutatott összegzés szerint a piacra kerülő új irodakínálat 42 százalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. Négy épületet, összesen 53.125 négyzetméter irodaterületet adtak át. A négy átadott irodaházból kettő volt saját tulajdonú iroda, összesen 22.425 négyzetméteren.

A kevés újonnan átadott iroda miatt a kihasználatlansági ráta stabil maradt a negyedév során és június végén 20,7 százalékon állt. A második legnagyobb alpiac, a Váci úti irodafolyosó érte el a legalacsonyabb, 11,3 százalékos kihasználatlanságot, míg az agglomerációban figyelhető meg a legmagasabb, 30,6 százalékos üresedés - derül ki a közleményből.

A második negyedév teljes irodapiaci kereslete 60.970 négyzetméter volt, amelyből 54 százalék új szerződéskötés. A BRF ugyanakkor hangsúlyozza: számos új bérleti tranzakció az irodapiacon belüli költözést takar, amely így nem eredményezett növekedést a teljes bérbe adott irodaállományban.

A keresleten belül másodsorban - 34 százalékban - a szerződés hosszabbítások voltak meghatározóak, míg a bővülések mindössze 6 százalékot tettek ki. A második negyedben a BRF 114 bérleti szerződést regisztrált, amelyek átlagos bérelt területe 535 négyzetméter volt.

A BRF adatai szerint 2010. június végére a teljes budapesti irodapiaci állomány elérte a 3,060 millió négyzetmétert. Az  irodaállomány magában foglalja az "A" és "B" kategóriájú modern bériroda állományt - 2,557 millió négyzetméter -, és a  saját tulajdonban álló irodaházakat, amelyek összterülete 502.856 négyzetméter.

A Budapest Research Forum tagjai: a CB Richard Ellis, a Cushman and Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, a Jones Lang LaSalle és a King Sturge.

Cikkajánló:

$$2767$$

$$2766$$

$$2765$$