Továbbra is válságban az építőipar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Júniusban 30 százalék feletti ütemben nőtt a felszámolás alá került építőipari cégek száma - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

Optimizmusra adhatna okot, hogy a csődbe ment cégek számának növekedési üteme ugyanakkor lassult, egy évvel ezelőtt ugyanis még 22 százalékos emelkedést regisztráltak.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki ezzel együtt aggasztónak tartja, hogy az építőipari főszezon közepén éves csúcsot mutat a bedőlt cégek száma.

Június végéig az idén összesen 1.956 építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ami 265-tel több mint egy évvel korábban - állítja az Opten.

Nem tekinthető a válságból való kilábalás jelének, hogy az új vállalkozások száma a félév során 12,7 százalékot emelkedett, mivel ez arra is utalhat hogy az újabb és újabb cégek mögé bújó "adósságbűvészek" továbbra is aktívak az ágazatban - jegyzi meg Csorbai Hajnalka.

Az Opten szerint ezt az is alátámasztja, hogy a nemzetgazdasági átlaghoz mérten nagyon sok új cég alakult mind júniusban, mind a félév egészében. A hatodik hónapban alakult 433 új cég 26,9 százalékkal több mint egy éve.

Az első félév egésze során ezzel együtt gyorsult a végelszámolások növekedése, az első negyedév végi 6,9 százalékról 12,2 százalékra. Ez akár az ágazat konszolidációs folyamatának erősödését is jelenthetné, ám Csorbai Hajnalka szerint a konszolidáció csak egy stabilizálódott ágazatban következhet be, amiről ez esetben még korai lenne beszélni.

Cikkajánló:

$$2768$$

$$2767$$

$$2766$$