Meglódult a kereskedelmi ingatlanok európai piaca

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac befektetési forgalma 2010 második negyedévében 23,5 milliárd euróra nőtt, ami 15 százalékos bővülést jelent az előző negyedévhez képest, Közép- és Kelet-Európában a kereskedelmi ingatlanpiaci befektetések elérték az 1,7 milliárd eurót, ami 190 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatási adataiból.

A teljes európai kereskedelmi ingatlanforgalom 62 százalékát 3 ország adta, ezek: Egyesült Királyság, Németország és Franciaország. A vizsgált 27 európai ország közül néhány kisebb államban - Ausztriában, Írországban és Csehországban - jelentős negyedéves bővülés volt tapasztalható, habár a növekedés nagyon alacsony bázisról történt. Lengyelország és a skandináv-régió (főleg Svédország) lassan szintén az erős befektetői érdeklődés középpontjába kerül.

Közép- és Kelet-Európában 2010 első félévében a német nyílt végű alapok 300 millió eurót fektettek be, ami eddig a régiós aktivitás 17 százalékát jelentette. A német alapok érdeklődése mellett néhány piaci szereplő szintén felélénkülni látszik: a CA Immo - Ausztria egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett ingatlancége - az Europolis portfoliójának megvásárlásáról számolt be. A régiót átívelő portfolió értéke 1,5 milliárd euró, az ügylet várhatóan 2011 elején zárul.

Borbély Gábor, a CBRE regionális elemzője az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon csendes a piac. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a hozamelvárás csökkent, ami kissé növelte az árakat a második negyedévben.

A nyugat-európai trendet követve az elmúlt hónapokban megfigyelhető, hogy a hozamokra a közép- és kelet-európai régióban is lefelé irányuló nyomás nehezedik. Néhány piacon az első osztályú bevásárlóközpontok hozama már 2010 első negyedévében is csökkent a régió kiskereskedelmi befektetési eszközei iránti növekvő befektetői bizalomnak köszönhetően. Az irodapiaci hozamokra is jellemző volt a csökkenés. A hozamkülönbség azonban továbbra is fennáll: az első osztályú iroda és bevásárlóközpontok hozamai egy szinten vannak, míg a hasonló értékelésű ipari ingatlanok hozamai 1,5-2 százalékponttal magasabban állnak.

Földrajzilag 2010 első félévében a befektetési aktivitás Lengyelországban, Csehországban és Oroszországban koncentrálódott, habár - szemben Nyugat-Európával - főleg a másodlagos piacokon.

Cikkajánló:

$$2788$$

$$2787$$

$$2786$$