Uniós projekt indul Dunaharasztiban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Látványos, mintegy másfél milliárd forintba kerülő felújítás kezdődik Dunaharaszti városközpontjában - közölte a település független polgármestere szerdán az MTI-vel.

A barokk Laffert-kúria rekonstrukcióját is magába foglaló munkálatokhoz 720 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az önkormányzat, s a fennmaradó összeg is rendelkezésre áll a város kasszájában - mondta Szalay László.

A kedden aláírt kivitelezői szerződés szerint a Fő út meghatározó részén járdák, járdaszigetek, parkolók épülnek, új burkolattal látják el az utat, modern utcabútorokat helyeznek ki, s új köntösbe öltözik a műemléki védelem alatt álló barokk Laffert-kúria is. A jövőben számos kulturális rendezvénynek helyet adó kúriában kávéházat alakítanak ki, s az épület megszépített kertjét is megnyitják majd a nagyközönség előtt - jegyezte meg a polgármester.

A dunaharaszti önkormányzat és a helyi plébánia összefogásával parkosítják a templomkertet, így az október 2-ára tervezett átadás idejére valóban megújul a város központja, s rendezettebbé teszik a helyi közlekedést.

Szalay László kiemelte: Dunaharaszti az elmúlt négy évben Pest megye legeredményesebben pályázó településének bizonyult, ennek hátterében a céltudatosság áll. Már az uniós előcsatlakozás idején átgondolták, milyen beruházásokra van a legnagyobb szüksége a városnak, s több projekt - köztük a Fő út modernizálása - terveit is idejekorán elkészítették, hogy a pályázatok kiírását "ugrásra készen" várhassák, s nagyobb legyen a nyerés esélye.

Mint hozzátette, a stratégia bevált, csak az idén egymilliárd forintot nyert el a város különféle fejlesztésekre. Nemrégiben fejeződött be a helyi Hunyadi János általános iskola, valamint a Mese óvoda rekonstrukciója és bővítése, s elkészültek 18 belterületi út aszfaltozásával is.

Közlése szerint az egymás után megvalósuló beruházások azért is fontosak, mert egyre több a városba költöző, s egyre több a fiatal a településen. Nyolc év alatt 17 ezerről 20 ezerre nőtt Dunaharaszti lélekszáma. Ezzel a tempóval, illetve az új igényekkel az önkormányzatnak lépést kell tartania – mondta a polgármester.

Cikkajánló:

$$2789$$

$$2788$$

$$2787$$