Új főteret avattak Nagykovácsiban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új, a természeti környezetével harmonizáló, több mint ezer négyzetméteres főteret alakítottak ki a Pest megyei Nagykovácsiban a budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak elképzelései alapján - közölte Bencsik Mónika, a település független polgármestere hétfőn az MTI-vel.

A Főtér projektet az Európai Unió 86 millió forinttal támogatta.  

Bencsik Mónika elmondta: a gyönyörű természeti környezetben fekvő, 7 ezer lelkes település életében a negyvenes évek óta ez volt a legnagyobb "beavatkozás".

Közlése szerint a beruházást az is indokolta, hogy a települést kettévágó Fő utca országos közút volt, s a nagy átmenő forgalom miatt a korábbi főtér (Tisza István tér) alkalmatlannak bizonyult nagyobb rendezvények lebonyolítására. Az elavult buszvégállomással, elektromos vezetékekkel, kő- és faoszlopokkal elcsúfított, kátyúkkal teli tér igazi találkahellyé való alakítása régóta napirenden volt, ezért is pályázott az önkormányzat támogatásért.

A polgármester kitért arra: noha már 2008-ban elnyerték az EU-s forrást, a projekt által érintett útszakasz állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba kerülésének, valamint a főutcai nyomvonal áthelyezésének ügyintézése igen sok időbe telt, ami drágította a beruházást.

Végül a 86 millió forintos támogatást 59 millió forintnyi önerővel kiegészítve elkészülhetett Nagykovácsi új, mintegy 1400 négyzetméteres főtere. Az egyedi hangulatot árasztó teret a korábban kiírt ötletpályázaton nyertes Corvinus Egyetem diákjai "álmodták meg" - tette hozzá Bencsik Mónika.

A zsákfalu védett természeti környezetéhez igazodó burkolatoknak, kőfalaknak, illetve a sok zöldterületnek köszönhetően szellős, európai színvonalú találkahelyet avathattak a helyiek. A munkálatok során felújították a téren található emlékművet, renoválták a szintén itt magasodó két templom kerítéseit és - saját, illetve szolgáltatói forrásból, projekten kívül - a földbe süllyesztették az ELMÜ- és a MATÁV-kábeleket - jegyezte meg a polgármester.

A teret elcsúfító transzformátor és a rengeteg vezeték "eltüntetése" 25 millió forintba került. Az önkormányzat tervei szerint a település modernizálása a Fő utca további szakaszainak átépítésével folytatódik - közölte Nagykovácsi polgármestere.

Cikkajánló:

$$2795$$

$$2794$$

$$2793$$