Készházból is építhetők lakások az árvízi újjáépítéseknél

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tiltakozik az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozata nevében Kárpáti József elnök az ellen, hogy a hatóságok és a szakértő fórumok megkérdőjelezik a készházak alkalmasságát az árvízi újjáépítéseken - tudatta a szervezet kedden az MTI-vel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleménye kitér arra, hogy az ÉVOSZ keretében működő könnyűszerkezet-építő tagozat fogja össze azokat a vállalkozásokat, amelyek fa- vagy fémvázas szerkezetekből építenek lakásokat és más épületeket. Ezek döntő többsége üzemben előregyártva, panelenként kerül ki az építés helyszínére, lehetővé téve a gyors építést. Az ilyen épületek elfogadott neve a készház. A tagozat hozta létre a MAKÉSZ védjegyet, amely a tagjaik épületeiért vállalt minőségi garanciát tanúsítja.

Kárpáti József az árvíz sújtotta borsodi térségben több önkormányzatnak ajánlotta fel a szövetség segítségét, de mindenhol visszautasítást kapott. Egy múlt heti miskolci építész fórumon addig jutottak, hogy ha Felsőzsolcán az elfogadott tervek alapján ajánlanak készházakat, akkor arra építési engedélyt kapnak. Egyenlőre azonban a nyíregyházi K-Corp cég által felajánlott ingyen készházra sem jelentkezett önkormányzat, így maguk kutattak fel egy gyermekét egyedül nevelő tanárnőt, akinek felépítik a házat.

A közlemény kitér arra, hogy a "tégla lobby" akadályozza a készházak építését, pedig Ausztriában a vázszerkezetes házak az árvízben nem dőltek össze, pár nap száradás után mindössze a gipszkarton burkolatokat és a hőszigetelést kellett kicserélni. Miután több településen még az összedőlt házak törmelékét sem takarították el, így nehéz elképzelni, hogy hagyományos technológiával őszre tető kerülhet a szerencsétlenül járt családok feje fölé - olvasható a közleményben.

Cikkajánló:

$$2799$$

$$2798$$

$$2797$$