Árvíz - Szendrőben és Edelényben házat vesznek, Felsőzsolcán építkeznek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Inkább másik házat vennének, mint újat építenének tönkrement otthonuk helyett az árvíz sújtotta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény és Szendrő károsult lakosai, Felsőzsolcán viszont sokan az építkezés mellett döntöttek.

Orosz Gábor, az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal miskolci vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta: Szendrőben 17 ház dőlt össze, vált lakhatatlanná az árvíz miatt. Tizenhatnak a tulajdonosa úgy döntött, hogy vásárol házat, egy tulajdonos határozott az újjáépítés mellett.

Mint hozzátette, Edelényben a 24 összedőlt ház tulajdonosai közül hatan döntöttek úgy, hogy újjáépítik romba dőlt otthonukat, a többiek inkább vásárolnak, míg Felsőzsolcán - ahol a legtöbb ingatlan vált lakhatatlanná - vélhetően az újjáépítés mellett döntenek a legtöbben.

Orosz Gábor emlékeztetett arra: a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a megyei önkormányzathoz különböző szervezetektől, vállalkozásoktól, települési önkormányzatoktól, civilektől érkezett pénzbeli adományokból portánként 120 ezer forintot juttat mindazokhoz, akiknek a háza romhalmazzá vált. A pénz segítség a romeltakarítás költségeihez.

A kormány - korábbi határozata értelmében - 3 milliárd 170 millió forint azonnali támogatást biztosít az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsult 317 magántulajdonú lakóházban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére. Ebből az összegből bontásra, romeltakarításra nem lehet költeni, ezért döntött úgy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság, hogy az önkormányzat számlájára érkezett adományokból készpénzzel segíti a károsultakat. A pénz szétosztását átvételi elismervény ellenében még ezen a héten megkezdik.

Cikkajánló:

$$2802$$

$$2800$$

$$2799$$