Tiltakoznak a 2,2 milliárdos beruházás ellen Velencén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Várhatóan a jövő hónap elején megkezdődik az Európai Unió által bruttó 1,5 milliárd forinttal támogatott, bruttó 2,2 milliárd forintból megvalósuló Velencei-tó kapuja kiemelt régiós turisztikai beruházás kivitelezése; a munkálatok ellen élőlánccal fognak tiltakozni több civil szervezet tagjai.

A projekt több évtizedre eldönti Velence és a Velencei-tó térségének fejlődését, s lehetővé teszi a turizmus egész évre való kiterjesztését - hangsúlyozta Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester szerdán, Velencén tartott sajtótájékoztatón. A beruházás az önkormányzat több mint 680 millió forintos önrészével, magántőke bevonása nélkül, az önkormányzat tulajdonában levő 20 hektáros területen valósul meg. Az elkészülő létesítmények az önkormányzat tulajdonában maradnak - tette hozzá a város vezetője.

A sajtótájékoztatón a projekt vezetője, valamint generáltervezője ismertette a 10 elemből álló projektet, és cáfolta a beruházás megvalósítását ellenzők, az ellen néhány hete tiltakozó kampányt folytatók állításait. Csabina Zoltán projektvezető elmondta: Velence szabályos, többlépcsős pályázaton jutott az uniós támogatáshoz. A támogatási szerződést 2008 végén írták alá, a projektzárás határideje 2011. szeptember 30. Az előkészítést számos szakértői vizsgálat - egyebek között környezeti, geodéziai, geológiai, áramlástani - szakértői hatásvizsgálat előzte meg.

Orbán Csaba, a projekt generáltervezője a beruházás keretében megvalósuló fejlesztésekről számolt be. Elmondta: a program keretében egyebek között - a sportpályákkal együtt - több mint 10 ezer négyzetméteren homokos, lidós jellegű szabad strand várja majd a látogatókat. Ez nem "műtengerpart" lesz, hiszen Velencén, a betonpartfalak három évtizede történt kiépítése előtt homokos, lidós strand volt, amit az 1930-as években készült fotók, képeslapok is igazolnak - cáfolta a beruházás ellen tiltakozók egyik állítását a tervező.

A projekt elemeként sor kerül a közművek fejlesztésére, új kikötő és gyalogoshíd, valamint kerékpárút építésére, továbbá fedett és nyitott korzó, játszótér, rendezvénytér is épül. A tó felüli oldalán nyitott, nagyrészt geotermikus energiával hűtött, illetve fűtött korzóépületben pedig a kor követelményeinek megfelelő üzletek és szolgáltató helyiségek kapnak helyet. Nem plázáról van szó - hangsúlyozta a beruházás ellenzőinek állítását cáfolva a tervező.

A sajtótájékoztatót végig hallgatta a beruházást ellenző egyik civil szervezet képviselője is. Braun Péter, a Sz.Épülő Velencéért Egyesület titkára a tájékoztató után az MTI-nek elmondta: a beruházást környezeti, gazdasági és etikai okokból ellenzik. Egyrészt azért, mert véleményük szerint nem illik a tájba, továbbá, mert a 2008. óta megváltozott gazdasági helyzet miatt aggályos a megvalósítása.  Továbbá kérdéses szerintük, hogy az üzleteknek lesz-e tartósan bérlőjük, nem maradnak-e üresek.

Etikai aggályként pedig azt fogalmazták meg az ellenzők, hogy az önkormányzat részéről nem etikus a következő közgyűlés vállára tenni a beruházás terheit. Mint mondta, aláírásgyűjtést indítottak a kivitelezés megkezdése ellen, s készek rá, hogy amint megindulnak a munkagépek, élőlánccal zárják le a területet.

Cikkajánló:

$$2800$$

$$2799$$

$$2798$$