Fényeslitke-komorói ipari park - átadták az első létesítményt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elkészült a záhonyi térségben, Fényeslitke és Komoró között több mint 3,5 milliárd forintért épülő, 160 hektáros intermodális ipari-logisztikai terület első létesítménye, a korszerű szennyvíztisztító-telep, amit pénteken adtak át a körzethez tartozó Döge település határában.

Az ipari park szennyvízét fogadó tisztítót a meglévő dögei telep bővítésével alakították ki, több mint 107 millió forintos ráfordítással 400 köbméterről 800-ra növelték a kapacitását egy-egy új levegőztető- és ülepítő medence építésével. Az avatáson Nagy Lajos, a kivitelező nyíregyházi Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. mérnöke az MTI-nek elmondta: az épülő intermodális közforgalmi ipari-logisztikai terület alapinfrastruktúrájának 90 százaléka elkészült már, a nyár végén, ősz elején azokat át is adhatják.

A cég építi az ipari park ivóvíz- és szennyvízhálózatát, belső útjait, járdáit, azok közvilágítási rendszerét, valamint a csapadékvíz elvezetőjét egy úgynevezett záportározóval együtt. A mérnök megjegyezte: az 1,5 milliárd forint értékű munkálatokkal augusztus 28-ig szeretnének végezni, de az esős időjárás akadályozza a kivitelezést, négy napja nem tudnak a területen dolgozni, így elképzelhető némi csúszás az átadással. Augusztus végére viszont teljesen elkészül a park belső vasúti hálózata a Vasúttechnikai Kft. kivitelezésében.

A társaság 860 millió forintos költségből 650 méter széles és 1.300 méter hosszú normál vasúti pályát épít, a terület határáig. A Ke-Víz 21 Zrt. koordinálásával a TIGÁZ Zrt. építi a gázvezeték-hálózatot, míg az E.ON Zrt. az elektromos vezetékrendszert alakítja ki, ugyancsak nyár végi határidővel. A Fényeslitke-Komoró közötti ipari parkba az alapinfrastruktúra kialakítása után kezdhetik meg a betelepülést a termelői-, feldolgozói-, szállítmányozási közép- és nagyvállalatok, illetve a beszállítói és expedítőri feladatokat ellátó kisvállalkozások.

Az ipari park teljes beruházási költsége meghaladta a 3,5 milliárd forintot, amelyhez az Európai Unió és a magyar állam közel 1,8 milliárd forintos támogatást adott a projektmenedzseri feladatokat ellátó, 100 százalékos nemzeti tulajdonban lévő Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-nek.

Cikkajánló:

$$2809$$

$$2808$$

$$2807$$