Négymilliárd jut városfejlesztésre az Észak-Alföldön

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mintegy négymilliárd forinthoz juthat városfejlesztés címén nyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei település - közölte Fésüs László, a Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese az MTI-vel szerdán Nagyecseden.

A támogatásban - amelyet pályázat útján az ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel közösen ítél oda a városoknak - három szabolcsi város, Mátészalka, Nyírlugos és Nagyecsed részesül - mondta a szervezet tisztségviselője.

Az első támogatási szerződést Nagyecseddel kötötték meg, a pályázatban pedig - mint Fésüs László fogalmazott - a már hagyományos infrastrukturális beruházások mellett gazdasági, közösségi és a közszférát fejlesztő elemek is szerepelnek. A nagyecsedi projekt sajátossága, hogy a városközpont fejlesztésével párhuzamosan egy közmunkaprogram is indul a városban - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Kovács Lajos, Nagyecsed független polgármestere a beruházás ünnepélyes alapkőletétele után az MTI-nek elmondta: a fejlesztés egy évtizedes hiányt pótol a 7 ezer lakosú településen, ahol eddig nem alakították ki a klasszikus értelemben vett belvárost. Az 515 millió forint összköltségű fejlesztés során egy térkövezett sétálóutca, pihenőpark és szökőkutak valósulnak meg, azaz egy komplett főteret alakítanak ki a magyar-román határhoz közeli település szívében. Felépítik az új polgármesteri hivatalt, emellett - mintegy 50 millió forintos költséggel - megújul a város református temploma, illetve elvégzik a helyi kereskedelmi egység üzletének felújítását is.

A polgármester hozzátette: a beruházáshoz 432 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat, amelyet - a két partnerszervezet saját részén túl - közel 70 milliós önerővel pótolt ki a város.    

A településfejlesztési projekt kivitelezési munkálatai a régióban elsőként Nagyecseden kezdődhetnek augusztus folyamán, a Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun Szolnok megyei pályázatok pedig 2011 folyamán valósulhatnak meg.

Cikkajánló:

$$2816$$

$$2815$$

$$2814$$