Stagnál az ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat Ingatlan Barométer indexe 2010 első fél évében 5 százalékponttal, 42 százalékra nőtt a 2009. második fél évi 37 százalékról, ez alapján továbbra sem várható jelentős változás a piacon - közölte a kutatóintézet szerdán.

Előrejelzésük szerint továbbra is a stagnálás jellemzi majd az ingatlanfejlesztéseket és az ingatlanforgalmazást. A vevőoldalon mutatkozó kereslethiány a továbbiakban is gátat szab a lakás és egyéb ingatlanok jelentős számú vásárlásának, az ingatlanpiac gyors élénkülésének, érdemi ingatlanpiaci fellendüléssel csak a fizetőképes kereslet növekedése és a lakás hitelezés újbóli beindítása esetén lehet számolni.

Az Ecostat tájékoztatása szerint 2010. első fél évében minden ingatlanpiaci szereplő növekedést prognosztizált, legoptimistábbak jelenleg a vállalatok, amelyek 5,7 százalékpontos emelkedéssel 37,3 százalékos ingatlan-konjunktúra értéket értek el.

Az ingatlan-beruházók konjunktúra-indexe 2010. első fél évében 29,7 százalék, 5,1 százalékponttal haladja meg a 2009. év második fél évben mért indexet. Az ingatlan-forgalmazó vállalatok konjunktúra-indexe 2010. első félévében 4,3 százalékponttal növekedett a 2009. év második félévében mért értékhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy feltehetően már nem akarnak sokkal többen megszabadulni ingatlanjaiktól, mint ahányan venni akarnának - közölte az Ecostat.

A lakosság ingatlanfejlesztését és vásárlását mérő konjunktúra-index 2009. második félévében 41,6, 2010. első hat hónapjában 45,7 százalék. Az Ecostat szerint ez a 4,1 százalékpontos emelkedés leginkább azt tükrözi, hogy további visszaesést már nem vár a lakosság, stagnálást valószínűsít az ingatlanpiacon az elkövetkező félévben.

Az önkormányzatok ingatlan-fejlesztési indexe a 2009. év végén 51,1 százalék volt, 2010. első félévében 56,5 százalékot mért a kutatóintézet, amely 5,3 százalékponttal ugyan magasabb, mint fél éve volt, de így is csak azt prognosztizálja az Ecostat, hogy jelentős ingatlan-fejlesztésekre és beruházásokra továbbra sem lesznek képesek a hatóságok.

A vállalkozások ingatlanfejlesztési indexei viszonylag alacsonyak, általában 28-40 százalék között változnak. 2009. második félévében 31,6 százalék, 2010. első félévében 37,3 százalék volt az index értéke, amely 5,7 százalékpontos emelkedés. A viszonylag magas növekedés nem a vállalkozások ingatlanfejlesztési szándékát mutatja, csak azt jelzi, hogy jelentős visszaesést a vállalatok már nem várnak az ingatlanpiacon.

Az ingatlanpiac szereplői a 2010. évre az Ecostat által előre jelzett 4,8 százalékos inflációnál alacsonyabb árváltozást prognosztizálnak. Legmagasabb 3,7 százalékos árnövekedést az építőanyag-áraknál várnak. A kínálati árakkal kapcsolatos várakozások többnyire az árak csökkenésére vagy stabilitására utalnak. A vizsgált ingatlantípusok közül legnagyobb arányban a használt ipari építmények és használt logisztikai ingatlanok esetében számítanak a megkérdezett szakértők a kínálati ár jelentős mérséklődésére.

A bérleti díjak jövőbeni változását tekintve a vizsgált ingatlantípusok többségénél jellemzően stagnálást vélelmeznek a szakértők.

Cikkajánló:

$$2815$$

$$2814$$

$$2813$$