Csökkent a legnagyobb amerikai jelzálogfinanszírozó vesztesége

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egy évvel korábbinak a töredékére, 15,2 milliárd dollárról 3,1 milliárd dollárra szorította adózás utáni veszteségét a második negyedévben a Fannie Mae, a legnagyobb amerikai ingatlanjelzáloghitel-finanszírozó társaság.

Az amerikai ingatlanpiacról kiindult világgazdasági válság miatt 2008-ban állami ellenőrzés alá vont társaság három éve a legkisebb veszteséget szenvedte el az április-júniusi időszakban. Ennek ellenére további állami támogatást igényel; negyedéves eredményeinek közzétételével egy időben újabb 1,5 milliárd dollárt kért a washingtoni kormányzattól. Ezzel 86,1 milliárd dollárra nőtt a Fannie Mae megmentésére indított, közpénzből finanszírozott akció költsége.

Az adófizetők pénze azonban jó helyre kerül - mondják elemzők, akik rámutatnak, hogy az ingatlanpiac stabilizálódni látszik; az árak ismét emelkednek, az egy évvel korábbinál 2,2 százalékkal voltak magasabbak a második negyedévben, igaz, még így is 16,9 százalékkal elmaradnak a 2006-os csúcstól. Javul az ingatlanhitel-állomány is; a bedőléssel fenyegető - 90 napnál nagyobb törlesztési késedelemben lévő - hitelek aránya három éven át folyamatosan emelkedett, az idén azonban csökkeni kezdett, az év eleji 5,47 százalékról június végére 4,99 százalékra csökkent a teljes állományban betöltött arányuk. Ennek következtében a rossz hitelek miatti kockázatok fedezésére is kevesebb tőkét kellett tartalékolnia a társaságnak, az egy évvel korábbi 18,8 milliárd dollárról, és az egy negyedévi 7,5 milliárdról 4,9 milliárdra csökkent ez az összeg.

A Fannie Mae és kisebb "testvére", a Freddie Mac körül a 2006 második felében indult jelzáloghitel-válság hatására egyre fogyott a levegő, majd 2008 őszén, amikor világméretűvé terjedt a válság és a pénzügyi szektort is a mélybe rántotta, hirtelen mindkét cég az összeomlás szélére került. A washingtoni kormányzat 200-200 milliárd dolláros keretet nyitott meg az ingatlanpiaci stabilitás szempontjából kulcsfontosságú cégek támogatására, majd tavaly év végén feloldotta a korlátozást, azzal indokolva a döntést, hogy meg akarják mutatni a piacoknak: a végsőkig elmennek a hitelintézetek támogatásában.

Az 1938-ban alapított Fannie Mae - Federal National Mortgage Association, vagyis Országos Szövetségi Jelzáloghitel Társulás - és az 1970-ben létrehozott Freddie Mac - Federal Home Loan Mortgage Corporation, azaz Szövetségi Lakáskölcsön Részvénytársaság - egyaránt úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal. Feladatuk a jelzáloghitelezés finanszírozásának biztosítása: felvásárolják az elsődleges hitelező pénzintézetektől a jelzálog-követeléseket, majd ezekre építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - terítenek a szabadpiacon, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A rendszer megfelelően működött egészen a válság elmélyüléséig, amit csak közpénzzel adott tőkeinjenkcióval sikerült átvészelni, így került a Fannie Mae és a Freddie Mac állami felügyelet alá 2008 végén.

Cikkajánló:

$$2823$$

$$2822$$

$$2821$$