Két év múlva várható a logisztikai ingatlanpiac fellendülése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A spekulatív célú fejlesztések visszatérését az ipari és logisztikai szektorba 2012-re datálták a CB Richard Ellis (CBRE) felmérésében szereplő cégek, a megkérdezettek 48 százaléka adta a fellendülésre ezt a dátumot - közölte a CBRE az MTI-vel.

A felmérés eredményei arra is rávilágítottak, hogy amennyiben a kereslet erősödik, a flexibilis területek iránt nő meg az érdeklődés: a válaszadók mintegy fele úgy érezte, hogy a tulajdonosok legfontosabb feladata a rugalmasság biztosítása, ami lehetővé teszi, hogy üzleti stratégiáikat gyakrabban felülvizsgálhassák a jelenlegi piacon. A gazdasági teljesítmény visszaesésének hatására gyengült a fejlesztési aktivitás is, mégis a fejlesztők és befektetők az elkövetkező három évben több terület fejlesztését várják az előző időszakhoz képest.

Az üres raktárak többsége Nyugat-Európában alacsony minőségű, viszont a bérlők egyre inkább a magas műszaki tartalommal rendelkező raktárak iránt érdeklődnek, ami további fejlesztési lehetőségeket fog indukálni. A nagyobb és magas minőségű területeket kereső bérlők korlátozott kínálattal szembesülnek, és keresletük kielégítése csak új, egyedi igények alapján épített (build-to-suit) megoldással lehetséges.

A magyar ipari ingatlanpiacot is a gyenge kereslet és a korlátozott fejlesztési aktivitás jellemezte 2010 első felében. Az üresedés jelenleg 19 százalékos, ám szemben Nyugat-Európával, ezek a területek magas minőséget képviselnek, amelyek hamar bérlőre találnak, amennyiben a kereslet ismét nekilendül - hivatkozik a közlemény Baka Gergely véleményére, aki a CBRE budapesti vezető ingatlan-tanácsadója.

Cikkajánló:

$$2829$$

$$2828$$

$$2827$$