Nem magas az MTV új székházának bérleti díja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az MTV új székházának bérleti díja a piaci díjak legalsó sávjában mozog, állapította meg - a fejlesztő és bérbeadó Millenniumi Média Kft. felkérésére - a Jones Lang LaSalle ingatlan tanácsadó - a szakvéleményt a megrendelő juttatta el az MTI-nek.

A Magyar Televízió (MTV) új székházának (gyártóbázisának) bruttó alapterülete bő 60 ezer négyzetméter, ebből 36 ezer négyzetméter az iroda, amelynek a fajlagos bérleti díja 12,3 euró havonta és négyzetméterenként. A közel 14 ezer négyzetméternyi raktárnál 5,9 euró a fajlagos bérleti díj, míg a több mint 8 ezer négyzetméter stúdióért havi 16 eurót kell fizetni négyzetméterenként. Az archívum, a parkolók, a zöldtető és a sétány bérleti díjával együtt a havi teher nettó 754 ezer 339 euró.

A Jones Lang LaSalle vállalati székházak bérbe adásával is foglalkozik, a saját adatbázisában 11,5-14,5 euróig terjed a havi fajlagos iroda bérleti díj. Az MTV székháza azonban egyedi - a megrendelő kívánsága szerint kialakított - és a bérleti díj a bútorokat is tartalmazza. E két tételt a piacon külön fizetik meg a bérlők.

A raktáraknál a piaci bérleti díj 4-8 euró közti, de polcozás nélkül, amely viszont itt része a bérletnek. A Jones Lang LaSalle összegzése szerint az MTV székház bérleti díja teljes mértékben piac konformnak számít  a piacon jelenleg elérhető és a nagyvállalati szektorban alkalmazott bérleti díjakkal összehasonlítva. A standard irodák piacán pedig az MTV székház bérleti díja - a székház projektek bérleti díjaival összevetve - a legalacsonyabb sávban mozog.

Az MTI múlt pénteki híre szerint már féléves bérleti díjjal tartozik a Magyar Televízió, miközben több mint egy éve használja a Bojtár utcai gyártóbázisát. A tényt a Millenniumi Média Kft. tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében. A köztelevízió viszont azzal reagált, hogy  nem arról van szó, hogy az MTV ne fizetne, hanem  arról, hogy a Millenniumi Média Kft. csak a tárgyalások során elfogadott részletét kaphatja meg  havonta a bérleti díjnak. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos az ügyről kijelentette, hogy "a prioritások között szerepel" az MTV székházszerződésének kivizsgálása.

Cikkajánló:

$$2868$$

$$2867$$

$$2866$$