ÉVOSZ: idén 12 százalékkal eshet vissza az építőipar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) idén az építőipar 12 százalékos visszaesésével számol még a tavalyi nagyon gyenge teljesítményhez képest is - mondta Koji László, az ÉVOSZ egyik alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai szerint az építőipari termelés volumene júliusban a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 4,6 százalékkal csökkent a tavaly júliusihoz képest, 2010 első hét hónapjában a termelés 12,3 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Koji László tragédiának nevezte, hogy még a tavalyi alacsony bázishoz képest is csökkent az építőipari termelés volumene az év hetedik hónapjában. Elmondta: 2006-hoz viszonyítva 40 százalékkal zsugorodott a magyar építőipar teljesítménye.

Úgy vélekedett: hiába mutat növekedést az új szerződések, valamint a szerződésállomány volumene, azt kell megnézni, hogy valójában mennyi valósult meg ezekből a beruházásokból. Az ÉVOSZ számításai szerint az utóbbi négy évben a már leszerződött - vagyis a szerződésállományban szereplő - projektek közül 1.200 milliárd forintnyi munka nem, vagy nem az előzetesen tervezett értékben valósult meg, nagyrészt a recesszió miatt.

Koji László elmondta: 2010-re átlagosan 12 százalékos visszaesést várnak az építőiparban a tavalyi mélyponthoz képest is. Kiemelte: ahhoz, hogy ezen 2011-ben változtatni lehessen, két dologra van szükség. Egyrészt be kell indulniuk az új Széchenyi tervben meghirdetett - otthonteremtési, energia-takarékossági, felújítási - programoknak, másrészt sokkal szorosabb együttműködésre lenne szükség a kormányzat és a privát szféra között, hogy a befagyott, halasztott beruházásokat ki lehessen billenteni a holtpontról. Az alelnök szerint ez elsősorban a magánszektor bevonásával lehetséges.

A befagyott és halasztott beruházások összértéke az utóbbi három évben elérte a 3.000 milliárd az ÉVOSZ számításai szerint - fűzte hozzá Koji László.

Cikkajánló:

$$2903$$

$$2902$$

$$2901$$