Távhő korszerűsítés Székesfehérváron

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyakorlatilag befejeződött az úgynevezett kapcsolt hőközpontok 308 millió forint európai uniós támogatással, a kohéziós alap társfinanszírozásában megvalósított szétválasztása Székesfehérváron; a projekt keretében 13 korszerű alközpontot épített ki a város 21 ezer lakását távhővel és meleg vízzel ellátó Széphő Zrt.

A legnagyobb, 13 lakóközösség 584 lakását érintő palotavárosi hőközpont szétválasztásának befejezése alkalmából tartott, csütörtöki átadó ünnepségen Fónad Csaba vezérigazgató elmondta: a törvényi kötelezettségként előírt  fejlesztés révén lehetővé vált, hogy a lakóépületek, társasházak egymástól függetlenül dönthessenek a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás mértékéről és időszakáról.

Továbbá lehetővé vált számukra az is, hogy önállóan indulhassanak az épületek, illetve azok belső fűtési rendszerének kedvező feltételek mellett való korszerűsítését szolgáló panelprogramos pályázatokon.

A négy éve tartó beruházás összesen 110 épületet, s mintegy 7800 lakást, az összes távfűtött otthon mintegy egyharmadát érinti. Az európai uniós támogatás a program 2008-2010 közötti időszakában, 616 millió forint beruházással megvalósuló fejlesztés mintegy felére nyújtott fedezetet.

A beruházás eredményeként javul az energiahatékonyság, csökken az új hőközpontok berendezéseinek hővesztesége és a villamosenergia-felhasználás.

Mindezek a környezeti terhelés mérséklésével járnak együtt: nemzetgazdasági szinten évente több mint 18 ezer GJ primer energiahordozó takarítható meg, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig évente mintegy 1200 tonnával csökken. Mindez egy ezer lelkes falu, vagy 300 lakás teljes évi fűtési célú üvegházhatású gázkibocsátásának felel meg - mondta el a vezérigazgató.

Cikkajánló:

$$2922$$

$$2921$$

$$2920$$