Fedél nélkül maradt a Pannon Lézer Központ

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miután hónapok óta nem fizet bérleti díjat a Pannon Lézer Központ, az ingatlan tulajdonosa kizárta az épületből a bázison működő cégeket.

Tavaly júniusban nyílt meg a lézerek kutatásában, fejlesztésében és alkalmazásában érdekelt cégeket tömörítő, egymilliárd forint állami támogatásban részesülő pécsi Pannon Lézer Központ (PLK). Sánta Imre, a beruházó Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK) igazgatóságának elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: közel két éve bérlik az épületet, a szerződést tíz évre kötötték. Az 1600 négyzetméteres létesítmény átalakítása mintegy 180 millió forintjukba került.

A bázison működő 15 cég közül a legtöbben azonban hónapok óta nem fizetnek bérleti díjat a főbérlőnek, az pedig az ingatlan tulajdonosának. ”A gazdasági válság begyűrűzésével április eleje óta lelassultak az állami támogatások kifizetései, mi 300 millió forintra várunk még, amelyből rendezhetnénk a fennálló bérleti díj-tartozást, amelynek összege jelenleg 210 ezer euróra rúg késedelmi kamat nélkül” - fejtette ki Sánta Imre, aki megjegyezte: szorult helyzetükben június óta már bért sem tudnak fizetni.

A DDKKK igazgatóságának elnöke elmondta: az ingatlan tulajdonosa, egy bonyhádi vállalkozó, márciusban felmondta a bérleményt, pár napja pedig ”önhatalmúlag kirakta” az épületből a bázison működő cégeket. Ezzel együtt bennrekedt több mint 300 millió forint értékű eszköz- és műszerpark, valamint iratok, dokumentumok - hangsúlyozta. Sánta Imre megjegyezte: semmiképpen sem akarják veszni hagyni a beruházást, jogászaik már keresik a megoldást.

Lafferton László, az épület tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek, miután véleménye szerint a médiában eddig, az üggyel kapcsolatban megjelent hírek nem a valóságot tükrözik.

A Pannon Lézer Központban a különleges lézerek fejlesztése mellett lézereken alapuló orvosi eszközökkel, anyagvizsgáló mérőműszerekkel, anyagmegmunkáló eljárásokkal, valamint megújuló energiák felhasználásával kapcsolatos kutatásokat folytatnak, s koordinálnak régiós, nemzetközi kapcsolatrendszerben. Többek között azt kutatják, miként használható a lézer a laparoszkópai műtéti eljárásoknál, olcsó napkollektorok kifejlesztésénél, s egyebek mellett szalmatüzelésű gabonatároló építésénél.

Cikkajánló:

$$2931$$

$$2930$$

$$2929$$