Jön az új otthonteremtési program

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A parlament ősszel elfogadja a lakás-takarékpénztári törvény módosítását, így jövő év elejétől már több hitelt nyújthatnak a pénztárak a tagjaiknak, az otthonteremtési program többi eleme viszont csak a források rendelkezésre állásának a függvényében valósul meg - mondta Bencsik János nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár a Lakásvásárt kísérő konferencián pénteken Budapesten.

Az államtitkár szerint a források bővülése a kormányzati ciklus közepére várható. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök vezérigazgatója is úgy vélte, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarítások csak két év múlva kaphatnak nagyobb állami támogatást.

A kormány novemberben bocsátja szakmai-társadalmi vitára az új otthonteremtési programot - mondta az államtitkár. A cél az, hogy a jelenlegihez képest évi 5-5 ezerrel több új lakás épüljön, de hogy a teljes számnak el kell-e érnie az évi 40 ezer lakást, azt döntse el a piac. Az energiatakarékos felújítás évi 100 ezer lakással indul, és évi 200 ezerre növekszik. A vállalt széndioxid kibocsátás csökkentést a lakásoknál kívánja elérni a kormány, mivel a vállalkozásokat a mai helyzetben nem lehet többlet beruházással terhelni - tette hozzá Bencsik János. Két éven belül elindul a bérlakás építési mintaprogram is - tette hozzá.

A lakásprogram eszközei a felsorolása szerint az adócsökkentés, hogy több pénz maradjon a családoknál; adókedvezmény, főleg a családban nevelt gyermekek számától függően; a lakás-takarékpénztári rendszer módosítása, illetve egy olyan alap létrehozása, amely az energia megtakarító felújításokat támogatja.

Kiemelte az államtitkár a fecskeház program felújítását is. Az állam és az önkormányzatok közösen építenek a fiataloknak - egyedülállóknak és családosaknak - olyan garzon házakat, amelyekben kötelező előtakarékosság mellett lakhatnak néhány évig. Az új rendszer eleme lesz a támogatások központi nyilvántartása és a hatékony ellenőrzés is.

A lakás-takarékpénztárak 40 százalékos megtakarítás mellett a szerződéses érték 60 százalékát hitelezik. Ha az állam 8 évről 10 évre emelné a megtakarításra adott 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást, akkor 20 százalékkal több hitelt kaphatnának a pénztári tagok - fejtette ki Gergely Károly. Beszélt arról is, hogy a pénztárak támogatnának egy bérlakás alapot, illetve aki nem tudja törleszteni jelenleg a lakáshitelét, és bérlőként marad a lakásban, az a későbbiekben lakás-takarékkal vásárolhatná vissza a lakását.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület nevében Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója elmondta: az egyesület tagjai eddig 6 milliárd euró értékben fejlesztettek 2,7 millió négyzetméternyi épületet Magyarországon, ebből a lakások száma 4 ezer. Az egyesület a kormánytól stabil gazdaságpolitikát vár, amelynek része az ERM-2 árfolyamrendszerbe való belépés. Elvárják az építésügyi szabályozás rendbe tételét, és az előtakarékosság mellett - az új lakásokból származó bevételből - az állam támogassa a lakásvásárlókat úgy, hogy a 6 százalék feletti forint hitel kamatot átvállalja.

Cikkajánló:

$$2928$$

$$2927$$

$$2926$$