Kínában a magyar építészekre is számítanak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kulturális alapon indulhat meg a magyar és kínai építészek közötti együttműködés - összegezték tapasztalataikat magyar és kínai építészszervezetek vezetői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon, melynek során a napokban Magyarországon tartózkodó sanghaji építészdelegáció tapasztalatairól is beszámoltak.

Mint Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke felidézte, augusztus 30. és szeptember 6. között 13 fős magyar építészdelegáció tett látogatást Sanghajban, új szakmai és befektetői kapcsolatok kiépítése céljából. A két ország szakemberei egy mintegy hatvanfős kínai-magyar építészeti konferenciát is tartottak, amelyen részt vettek a kínai és a sanghaji építész szövetség elnökei is. A találkozón megállapodás született arról, hogy Magyarország évente 10 kínai építészhallgatót fogad, míg a kínai építészszervezetek segítik magyar szakemberek és irodák megjelenését a dinamikusan fejlődő távol-keleti országban - számolt be a látogatás eredményeiről a MÉSZ elnöke.

Kao Csia-ming (Cao Jiaming), a szeptember 26. és 29. között Magyarországon tartózkodó, ötfős sanghaji építészdelegáció vezetője elmondta, a magyar kollégák látogatása komoly figyelmet keltett Sanghajban, részben azért, mert a neves magyar építész, Hudec László a városban több mint 60 épületet tervezett, köztük a település egyik jelképének számító Park Hotelt.

Sanghaj a kilencvenes évektől lendületes fejlődésnek indult, jelenleg is rengeteg külföldi tervező dolgozik Kína legnagyobb városában. Az 1600 tagot tömörítő helyi építészszövetség alelnöke, Kao Csia-ming azonban hangsúlyozta: a sanghajiak egyre nagyobb figyelmet szentelnek műemlék épületeik védelmének, és ebben a munkában a magyar szakemberek tapasztalatára is számítanak.

Mint hozzátette, Sanghajban rövidesen három, kínai léptékkel is nagyszabású fejlesztési projekt indul, ezek során kitűnő bemutatkozási alkalmak nyílhatnak a magyar tervezők előtt. A kínai építészek emellett harmadik országokban is keresik az együttműködési lehetőségeket magyar kollégáikkal - jegyezte meg.

Kao Budapest különleges építészeti adottságait méltatva arra, figyelmeztetett, hogy a magyar városfejlesztőknek érdemes elkerülniük a kínaiak hibáit, és a történelmi belváros szerkezetét megőrizve inkább a külsőbb kerületekben megvalósítaniuk a nagy méretű kortárs házakat.

Kálmán Ernő felvetésére, miszerint egy kínai állami tulajdonban lévő Hudec-épületben, az American Clubban hívhatnák életre a tervezett Kínai-Magyar Építészeti Klubot, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár úgy reagált, a ház esetleg egy kínai-magyar ingatlancsere tárgyát képezhetné. A magyar kultúrpolitikus hozzátette: augusztusi pekingi, illetve sanghaji látogatása során ígéretet kapott arra, hogy a távol-keleti ország meghívásos építészeti pályázatainál a magyar szakemberekre is gondolnak majd.

Cikkajánló:

$$2935$$

$$2934$$

$$2933$$