Célegyenesben a MIÉNK

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Országos kiterjedésű és irányítású, területi alapon szerveződő építőipari klaszter hozhat megoldást az építőipari kkv-k problémáira, a lánctartozás vagy az átláthatatlan alvállalkozói láncok és a feketemunka felszámolására.

A jövő héten tető alá kerülő megállapodást, a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klaszter (MIÉNK Klaszter) létrehozását a KÉSZ csoport már egy éve szorgalmazza - írta a Napi Gazdaság.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport kommunikációs vezetője elmondta, hogy a magyar építőipar 2006 óta termelésének mintegy 40 százalékát elveszítette, a piaci szereplők helyzete kritikus, folyamatosan nő a felszámolásra jutó cégek száma, amelyek népes alvállalkozói gárdát is magukkal rántanak. Úgy vélik, hogy a forráshiányos kis- és közepes vállalkozásokat csak a szakmai összefogás hozhatja újra helyzetbe, s a megoldást egy kizárólagosan magyar tulajdonú, országos kiterjedésű és irányítású, területi szerveződésű, minősített vállalkozókból álló építőipari klaszter jelentheti.

A Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klasztertől (MIÉNK Klaszter) az építőipari vállalkozások piaci pozícióik erősítését remélik. A klaszteren belül a cégek egymás referenciális hátterét felhasználva férhetnek hozzá új beruházásokhoz, ezzel egyidejűleg a szükséges financiális forrásokhoz. Így Pintyőke Marcell szerint az ágazatra ma jellemző feketemunka, a lánctartozást gerjesztő többszörös alvállalkozói rendszer kiszűrhető vagy a töredékére csökkenthető. Emellett a klaszterintű tartozáskezelés lehetővé teszi a kivitelezők közötti tehermegosztást, ami egy építőipari vállalkozás esetében egyet jelent a túléléssel.

Cikkajánló:

$$2942$$

$$2941$$

$$2940$$