Romlott az irodák kihasználtsága

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapesten irodából annyi került a piacra, mint a múlt év második felében, viszont romlott a kihasználtság. Az átadott logisztikai létesítmények alig 26 ezer négyzetmétert tettek ki, de építési engedéllyel rendelkezik 485 ezer négyzetméternyi ilyen épület - közölte az idei első félévről szóló elemzésében az Eston International ingatlan tanácsadó az MTI-vel.

Az idei év első felében Budapesten 112 ezer négyzetméter új iroda készült el. Ez a múlt év második felében átadott összterületek mintegy 80 százalékának felel meg. Jövőre a Tópark három, jelenleg is folyamatban lévő fejlesztésének az átadása várható, ennek összterülete 105.312 négyzetméter lesz.

A bérlők 111.182 négyzetméter irodára kötöttek bérleti szerződést az év első felében. A tranzakciók 41,5 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, az új szerződések aránya 53,5 százalék volt, míg a fennmaradó 5 százalék az előszerződések és a területbővítések között oszlott meg.

Az A és B kategóriájú irodáknál érdekes megfigyelni, hogy a szerződések 82,5 százalékát a jobb minőségű, A kategóriás irodaházakra kötötték, míg a B kategória részesedése a tranzakciókból csupán 17,5 százalékos volt. Az arányszámban természetesen meghatározó szerepe van annak is, hogy a legmodernebb irodaterületek a teljes állomány mintegy kétharmadát teszik ki. Az irodaterületek kihasználatlansága tovább emelkedett, elérte a 26,1 százalékot. Néhány évvel ezelőtt ennek éppen a felét regisztrálták az elemzők.

Ipari ingatlanból Budapest agglomerációs övezetében összesen 26.220 négyzetmétert adtak át, amely két ipari park között oszlott meg: 16.000 négyzetméterrel nőtt az újpesti raktárközponttól nem messze, mintegy 10 kilométerre északkeletre található Dunakeszi Ipari Park bérbe vehető állománya; a ProLogis Park százhalombattai központjának második fázisában pedig további 10.220 négyzetméter készült el.

Várhatóan az elmúlt 5 év negatív rekordját dönti meg az idei év spekulatív ipariingatlan-átadása: az év végéig csupán egyetlen kisebb, 3.000 négyzetméteres csarnok átadása várható az Európa Centerben. Az előkészített, már építési engedéllyel rendelkező projektek száma továbbra is magas: mintegy 485.000 négyzetméter új logisztikai terület fejlesztésére alkalmas. Így ha a kereslet megjelenik ezen a piacon, néhány hónap múlva állhatnak az új raktárak.

Az üzlethelyiségek területén Budapesten - hasonlóan a 2009-es évhez - ismét egyetlen bevásárlóközpont átadására vár a piac. A francia Klépierre-csoport leányvállalata, a Ségécé által üzemeltetett Corvin Átrium 34.600 négyzetméteren ismert multinacionális bérlőkkel készül az őszi nyitásra.

A befektetési ingatlanpiacon kismértékű élénkülés következett be. Egy nemzetközi üzletkötés érinti a magyar piacot is. A CA Immobilien Anlagen AG mintegy 272 millió eurót fizet az Österreichische Volksbanken AG Group (VBAG) tulajdonában álló Europolis AG összes részvényének - finanszírozással együtt történő - átvételéért. A portfolió piaci értéke 1,5 milliárd euró. Az Europolis portfólió egyötödét - 202.655 négyzetmétert - magyarországi jövedelemtermelő ingatlanok (irodák és logisztikai csarnokok) teszik ki.

A fejlesztési telkek piaca várhatóan 1 éven belül kikerül tetszhalott állapotából, amit egyelőre - konkrét tranzakció hiányában - leginkább az támaszt alá, hogy az Eston tanácsadói egyre növekvő érdeklődést tapasztalnak a prémium lokációk, azaz Bel-Buda, a Belváros, a Váci út belső területei iránt, illetve a Hungária körgyűrű környéke is egyre kelendőbb.

Cikkajánló:

$$2944$$

$$2943$$

$$2942$$