Folytatódik a Velencei-tó kapuja projekt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megkezdődött az 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással, 2,2 milliárd forintból megvalósuló Velencei-tó kapuja turisztikai beruházás II. ütemének megvalósítása - közölte az MTI érdeklődésére Velence polgármestere.

A kivitelezők eddig a kikötő környékén dolgoztak, most pedig az Ifi strand előtti munkálatokhoz láttak hozzá. Ennek előkészítéseként több fát is ki kell vágni, de pótlásukról gondoskodnak - mondta Oláhné Surányi Ágnes (független).

A fakivágásokra a turisztikai beruházás ellenző egyik civil szervezet hívta fel az MTI figyelmét. Az Angelika Egyesület elnökének tájékoztatása szerint az ügyben "állásfoglalást" adnak ki.

Velence polgármesterének tájékoztatása szerint a tervezés időszakában a jövendő beruházás területén szinte "egyenként" vizsgálták át az ott élő 265 fát. Közülük 146-ra kapott kivágási engedélyt a kivitelező, de végül sikerült olyan megoldást találni, amely lehetővé tette, hogy 98 kerüljön fűrész alá. A meghagyott 119 fát pedig kalodával megvédik a sérülésektől.

A tervek szerint a kivágottaknál jóval több, 230 fát telepítenek, 1700 cserjét, s több száz évelő növényt ültetnek el - mondta a polgármester.

A projekt keretében egyebek között - a sportpályákkal együtt - 10 ezer négyzetméteren homokos, lidós szabad strandot  alakítanak ki. Sor kerül a közművek fejlesztésére, új kikötő és gyalogoshíd, valamint kerékpárút építésére, továbbá fedett korzó, játszótér, rendezvénytér is épül.

A projektet 2011. szeptember végére kell befejezni.

Cikkajánló:

$$2955$$

$$2954$$

$$2953$$