Az ÉVOSZ szigorítaná a teljesítési határidőket

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szigorítaná a teljesítési határidőket és nemfizetés esetén jelzálog bejegyzési lehetőséget biztosítana az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a magánmegrendeléseknél - írja keddi számában a Napi Gazdaság.

Az ingatlanfejlesztői kerekasztallal való közös gondolkodáshoz készült vitaanyagban a szövetség javasolja, hogy amennyiben a magánmegrendelő a vele leszerződött vállalkozás írásbeli értesítésére a szerződésben meghatározott határidőt követő tizenöt napon belül nem kezdi meg az átadás-átvételt, vagy nem fejezi be azt határidőre, a vállalkozás kérésére legyen köteles a teljesítési igazolást azonnali hatállyal kiadni.

Teljesítési vita esetén pedig a felek kötelezően fogadják el külső szakértő álláspontját - ám ez a szakmai plénum nem lehet sem bíróság, sem választott bíróság. Ha a megrendelő nem fizet az elfogadott teljesítés mértékéig, az értékének megfelelő nagyságrendben a magánmegrendelő tulajdonában lévő ingatlanra lehessen jelzálogot bejegyeztetni - szorgalmazza az ÉVOSZ.

Több generálkivitelezőt vitt csődbe a feltétel nélküli bankgaranciával való visszaélés, ezért az ÉVOSZ jónak látná a megszüntetését. Helyette az építőipari teljesítési és jóteljesítési garancia lehívhatósági szabályainak kidolgozását helyezik előtérbe, hozzátéve, hogy ha a megrendelő teljesítési biztosítékokat vár el, akkor kötelezzék az egyenértékű fizetési biztosíték megadására - áll a cikkben.

$$2977$$

$$2976$$

$$2975$$