Hatékonyabban feltárhatóak lesznek a szabálytalan építkezések

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatos előterjesztés egyik célja, hogy elősegítse a szabálytalan építkezések feltárását - mondta Tállai András államtitkár kedden a parlamentben. A javaslat lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.

Az államtitkár kiemelte: a törvényjavaslat létrehozza az építésügyi monitoring rendszert. Ezzel lehetővé válik egy olyan elektronikus nyilvántartási rendszer kialakítása, mely az egyes területek, építmények térbeli jellemzőit tartalmazza - tette hozzá.

Mint mondta, a környezetben az egyes természetes és épített folyamatok következményekkel járnak, e folyamatok elemzését teszi lehetővé a monitoring a településrendezésben. Tállai András hangsúlyozta: a javaslat az épített folyamatok figyelemmel kísérését, a szabálytalan építkezések hatékonyabb kiszűrését teszi lehetővé.

Közölte, az egységes közműnyilvántartás hiánya több településen okozott már vagyonbiztonságra veszélyes helyzeteket. Példaként hozta fel a földmunkálatok során gázcső vagy vízcső eltörését, azért, mert elhelyezkedésük nem volt ismert.

Az államtitkár kiemelte: a törvényjavaslat a közmű és nyomvonaljellegű építmények egységes, elektronikus nyilvántartásának szabályozását rögzíti. Tállai András beszélt arról is, hogy a javaslat pontosítja a közterület fogalmát, és meghatározza a közterület rendeltetését.

Hozzátette: a javaslat lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását. A többségi bizottsági véleményt ismertető Habis László (KDNP) beszéde közben A Város mindenkié csoport aktivistái egy fölszinti páholyban néhány másodpercre feltartottak egy "Lakhatást, ne zaklatást!" feliratú transzparenst. Miután a levezető elnök figyelmezette az aktivistákat illetve az őket vendégül látó LMP frakciót, leengedték a molinót.

Cikkajánló:

$$2976$$

$$2975$$

$$2974$$