Tiltakoznak a 100 emeletes óriástorony ellen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Heves tiltakozást váltott ki a politikai ellenzék és egyes Facebook-felhasználók körében a malajziai kormány újabb megaprojektje, egy százemeletes felhőkarcoló építése.

A Kuala Lumpur kínai városrésze közelében felhúzni tervezett irodaépület 2020-ra készülne el mintegy 1,6 milliárd dolláros (317 milliárd forintos) költséggel - közölte Najib Razak malajziai miniszterelnök az állami büdzsé részleteit ismertető beszédében.

Megépülése esetén a Warisan Merdeka, azaz A függetlenség öröksége névre keresztelt új felhőkarcoló Malajzia legmagasabb épülete lenne, amely mellett eltörpülne az 1998-ban a világ legmagasabb épületeként felavatott emblematikus Petronas-ikertorony is.

Najib elmondása szerint a hasonló projektek jól példázzák a Malaysia Boleh avagy Malajzia képes rá! elnevezésű országos kampány szellemét. Nem így látják egy Facebook-oldal malajziai tagjai, akik szerint a pénznek jobb helye lenne máshol. A kedden már több mint 9600 tagot számláló oldal szerint "Malajziának jobb oktatásra, egészségügyre, tömegközlekedésre, közbiztonságra, tisztább vízre van szüksége, nem pedig egy még magasabb épületre."

"Akkor fogom támogatni ezt a projektet, ha belenézhetek a szerződésbe" - írja az egyik kommentelő, utalva az elharapódzó "cimbora-kapitalizmusra", amellyel sokan a hatalmat gyakorló koalíciót vádolják. Egy másik Facebook-felhasználó így ír: "Az adófizetők pénzéről van szó, és az adófizetők azt mondják, hogy NEM!".

Ellenzéki politikusok is bírálták a tervet. Fong Kui Lun, a képviselő, akinek választókerületében építenék fel a felhőkarcolót, kijelentette, hogy az épület szemet sértő látványt nyújt majd, és egyáltalán nem fog beleilleni a zsúfolt belvárosi kerületbe. "Az épület tönkreteszi a városrész jellegét, ráadásul közlekedési rémálomhoz is vezet" - mondta az AFP francia hírügynökségnek. A képviselő szerint Kuala Lumpur irodakínálata is bőséges, így az új toronyház sok más kormányzati óriásprojekthez hasonlóan valószínűleg ráfizetéses lesz, és csak tovább fokozza az irodapiac telítettségét.

Tony Pua, az ellenzéki Demokratikus Akciópárt tagja szerint az országnak nincs szüksége több gigaberuházásra; a képviselő hangsúlyozta, hogy az ilyen projektek kora lejárt, és a legtöbb malajziait már nem is nyűgözik le.

Cikkajánló:

$$2980$$

$$2979$$

$$2978$$