Új trükkel próbálkoznak a csalók

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új trükk jelent meg az ingatlanpiacon, adta hírül az Inforádió.hu. A magukat befektetőnek kiadó csalók jelentkeznek a lakásukat vagy házukat eladásra kínálóknál, de az adásvétel feltételeként kikötik, hogy csak az általuk küldött értékbecslő véleményét fogadják el. Ennek költségét előre kell fizetni.

A szóban forgó cégek főleg vidéki, ingyenes kiadványokban adnak fel hirdetéseket, amelyekben azt ajánlják a tulajdonosoknak, hogy készpénzért megvásárolják az ingatlanjukat. Egyben azt is sugallják, hogy komoly, külföldi befektetői háttérrel rendelkeznek - nyilatkozta a hírportálnak Velencei Zoltán, a Tulajdonostól.com honlap alapítója.

Amikor a tulajdonos jelentkezik, megerősítik a vásárlási szándékot, de azt kikötik, hogy csak hivatalos értékbecslés után lehet szó vásárlásról. Ehhez ők maguk küldik az értékbecslőt, amelynek díja 20-50 ezer forint között mozog - ezt az összeget pedig előre kérik.

Miután megtörtént az értékbecslés, olyan szerződést íratnak alá az ügyféllel, amely leszögezi, hogy nem kötelességük megvásárolni az ingatlant. Ezután olyan irreálisan alacsony árat ajánlanak fel, amiért nyilvánvalóan nem adja majd el nekik ingatlanát a lépre csalt tulajdonos.

Velencei Zoltán azt tanácsolja az ingatlantulajdonosoknak, hogy inkább ők ajánljanak fel árat, ezt támasszák alá értékbecsléssel, de ennek díját csak akkor vonják le a vételárból, ha az üzlet ténylegesen létre jött.

Cikkajánló:

$$2982$$

$$2981$$

$$2980$$