Nőtt a megkezdett amerikai lakóingatlan-építések száma

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban szeptemberben a várt csökkenés helyett - közölte az ország kereskedelmi minisztériuma kedden.

A megkezdett építések száma 0,3 százalékkal éves szinten 610 ezerre, öt hónapja a legmagasabb szintre emelkedett a múlt hónapban, az augusztusi 608 ezerről. A szakértők 4,2 százalékos csökkenésre számítottak.

Éves szinten a megkezdett építések száma 4,1 százalékkal nőtt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a szeptemberben beadott építési engedély kérelmek száma 5,6 százalékkal éves szinten 539 ezerre csökkent az augusztusi 2,1 százalékos emelkedést követően. A szakértők arra számítottak, hogy a beadott építési engedély kérelmek száma 580 ezerre emelkedik.

Az augusztusban megkezdett lakóingatlan-építések számának a  bővülése a szakértők szerint nagy meglepetés volt. Azért, mert még áprilisban kifutott a lakásvásárlásokat adókedvezménnyel támogató állami program. Az augusztusi adat azt jelzi, hogy a lakóingatlan-piac már állami támogatás nélkül is a saját lábára állt.

Cikkajánló:

$$2983$$

$$2982$$

$$2981$$