Pazar palotába költözhet jövőre a maláj király

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jövő június végére készülhet el az új, grandiózus maláj királyi palota Kuala Lumpur külvárosának egyik dombján.

Az Istana Negara, azaz nemzeti palota hatalmas kupolás épületegyüttesének felhúzása, valamint a környező infrastruktúra, bekötőutak és biztonsági berendezések kiépítése összesen 797 millió maláj ringgitbe (51 milliárd forintba) kerül - közölte Shaziman Abu Mansor munkaügyi miniszter a parlamenti ellenzék érdeklődésére.

A 100 ezer négyzetméteres telken elterülő palota korábbi adatok szerint "csupán" 650 millió ringgitbe került volna; a miniszter keddi közlése szerint a magasabb költséget többek között egy, az eredetileg tervezettnél korszerűbb biztonsági rendszer kiépítése indokolja. Helyi sajtóbeszámolók szerint a tárcavezető írásos válaszában kitért arra is, hogy egy közúti felüljáró és egy további bekötőút 138,5 millió ringgittel emelte az összköltséget.

A jelenlegi rezidencia

Az ellenzék bírálta a kormányt, amiért az nem írt ki nyílt tendert az építkezésre; nehezményezték azt is, hogy a vállalatot, mely elnyerte a beruházás jogát, a kormánypárt egyik vezető tagja irányítja. A Star című helyi napilap közlése szerint a kormány biztonsági megfontolásokkal indokolta a nyílt pályáztatás hiányát.

Malajziában egyedülálló "rotációs monarchia" működik: a királyi cím a tartományokat vezető kilenc szultán között vándorol ötévente. A jelenlegi király, Tuanku Mizan Zainal Abidin az északi Terengganu tartományt vezette 2006-os beiktatása előtt. A 48 éves király, aki Malajzia második legfiatalabb uralkodója, jelenleg egy 1920-as években emelt gyarmati kastélyban lakik.

Cikkajánló:

$$2984$$

$$2983$$

$$2982$$