300 milliárd forint többlet forrás otthonteremtésre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakás-takarékpénztári törvény módosításával 300 milliárd forint többlet forrás kerül be a lakásépítésbe és -felújításba - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten azon a rendezvényen, amelyen a szakmai és társadalmi szervezetek is kifejthették véleményüket az Új Széchenyi Terv otthonteremtési szegmenséről.

Bevezető előadásában Bencsik János elmondta, hogy az otthonteremtés, valamint az energiagazdálkodásnak eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt része átkerül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, így ő is ott folytatja az itt megkezdett munkát.

A lakásépítést és a felújításokat úgy kell szervezni, hogy a munkát a magyar kis- és középvállalkozások végezhessék, és így az évtized közepére 200 ezer új munkahely keletkezik - mondta az államtitkár. Ismertette: 500 ezer olyan lakás van az országban, amelyeket nem érdemes felújítani, helyettük újat kell építeni. Jelezte: elindul egy bérlakás-építési mintaprojekt is.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója rámutatott, hogy a magyar társadalom egyre nagyobb része képes maga megteremteni a lakását, és az öngondoskodás része a lakás-takarékpénztári megtakarítás is. Hegedűs Éva azt ígérte, hogy bankja  meghitelezi a lakásfelújítóknak a vissza nem térítendő támogatást.

A Magyar Téglás Szövetség elnöke, Kató Aladár sürgette, hogy induljanak el az építkezések, hogy újra beindíthassák a leállított tégla- és cserépgyárakat. Az itt készülő termékeket a környező területen kell felhasználni, mivel a távoli szállítás energiaveszteséggel és környezetszennyezéssel jár. Bencsik János hozzáfűzte, hogy többlet támogatást kapnak azok a lakásépítők, felújítók, akik a környéken készült anyagokat építik be házaikba.

Az elnök kiszámolta, hogy két átlagkeresetből élő család havi 320 ezer forint bevételhez jut, egy 60 négyzetméteres lakás hitelének a törlesztése pedig - 2 millió forint önerő mellett - havi 100 ezer forint. Az államtitkár állítása szerint jövőre az új adószabályok miatt éppen 100 ezer forint többlet jövedelem marad egy 3 gyermekes család zsebében havonta.

A vitában ismét előkerült a bérlakásépítés témája. Maráczi Zsolt a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke támogatta, míg Varga Dénes a DEM Kft. ügyvezetője, gyakorlati tapasztalatra hivatkozva állította: a bérlakásépítésre fordított pénz feleannyira hasznosul, mint ha odaadnák a rászorulóknak, hogy abból béreljenek lakást.

A vitában az 500 ezer lebontandó lakás kapcsán a felszólalók felhívták a figyelmet, hogy ezekben szegény emberek laknak, így újat építeni, vásárolni nem tudnak.

Cikkajánló:

$$3004$$

$$3003$$

$$3002$$