50 éves negatív rekord lehet a lakásépítésben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amennyiben 2011-ben nem lesznek érdemi lakásépítési állami ösztönzők, akkor jövőre valószínűleg 50 éves negatív rekordot érnek el a lakásépítések a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) szerint.

Az egyesület a KSH lakásépítési adataira reagált az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a befejezett lakásépítkezések 2009 óta tapasztalt alakulása a lakásépítés újabb mélypontját valószínűsíti 2010-re, az idén az első kilenc hónapban 13.340 új lakás épült, 34 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 14.188 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A TLE szerint a jövő évben szükség lenne a bérlakásépítések állami ösztönzésére költségvetési forrásokból, középtávon pedig uniós források bevonásából is. Uniós forrásokból jelenleg csak a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló lakásépítésre van lehetőség.

Szükséges lenne, hogy 2011-ben a korábbi „szocpolt” a minőségi lakásépítések támogatása váltsa fel, amely a minőséget, az energiahatékonyságot és a népesedési szempontokat egyaránt a támogatások előfeltételévé teszi, és csak meghatározott lakásméretig ad támogatást.

Az építőipari cégeket tömörítő egyesület felhívja a figyelmet, hogy a lakásépítések mélyrepülését már a használatbavételi számok is mutatják, az építési engedélyek alakulása pedig még drasztikusabb visszaesést vetít előre.

Cikkajánló:

$$3013$$

$$3011$$

$$3010$$