A Bécsi utcai léghajó-projekt ellen tüntetett a Váralja Szövetség

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akár útlezárásokkal és élőláncokkal is demonstrálhat a fővárosi Bécsi utcába tervezett léghajó-projekt ellen a jövőben a Váralja Szövetség - jelentette be vasárnapi demonstrációjukon Hetzmann Róbert, a szervezet elnökségi tagja.

A néhány száz fő részvételével megtartott demonstráción arról beszélt, hogy az V. kerületi önkormányzat a héten szerződést kötött a terv kivitelezésére annak ellenére, hogy az törvénysértő. Kijelentette, hogy az utca épületei védettek, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem adott engedélyt a beruházásra, a területen 25-30 méternél magasabb épületet nem lehetne felhúzni, miközben a léghajó-projekt üvegpalotáját körülbelül 50 méteresre tervezik. Rámutatott, hogy a megállapodást szakma és a civilek nélkül kötötték meg.

A rendezvényen felszólalt Melocco Miklós szobrászművész, aki azzal kezdte beszédét: "a polgármester és a főépítész vegye úgy, hogy fel van pofozva". Kijelentette, nem lehet jó terv, ami önállótlan, ez a terv pedig rossz, mert sznob és romboló. Hozzátette, az építkezés nem szükséges, hanem felesleges rossz, mert mindössze ambíciók és pénz áll mögötte.

Buzna Margit építészmérnök azt hangsúlyozta, hogy a terv nemzetközi egyezményt és miniszteri rendeletet is sért, valamint egyetlen szakhatóság sem adott rá engedélyt. Makhult Mihály építészmérnök kijelentette, hogy a tervezett beruházás ellent mond a Budapest Szíve Programnak. Hozzátette, a jövő héten kamarai tagként beadványban kéri, hogy vizsgálják meg a kerület főépítészének tetteit.

Cikkajánló:

$$3019$$

$$3018$$

$$3017$$