Átadták a felújított Gutenberg utcát Szegeden

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Újabb felújított utcát adtak át Szeged belvárosában pénteken, a Gutenberg utca újjávarázsolása 395 millió forintba került.

A Kölcsey utca, a Reök-palota előtti tér, a Mars téri nagycsarnok, parkoló és az ott levő dísztér mellett ez az utca is teljes egészében megújult,  a belváros rehabilitációjára Szeged 3,3 milliárd forintot fordít - mondta avatóbeszédében Botka László (MSZP) polgármester.

Hangsúlyozta: Szeged belvárosának jelentős történelmi értéke van, de a védelme nem konzerválást jelent, a modern kor lehetőségei alapján kellett megújítani. A 395 millió forintból kicserélték a közműveket, díszburkolattal látták el a Gutenberg utcát, köztéri bútorokat helyeztek ki, új fasort ültettek, és megnövelték a zöld területek nagyságát is. Szegeden egyedülállóként - de a tervek szerint hagyományteremtő módon-, egy vegyes forgalmú utcát alakítottak ki. Ez azt jelenti, hogy a gyalogosoké és a kerékpárosoké az elsőbbség, de az autósok is használhatják, korlátozottan.

A polgármester ígérete szerint jövőre folytatódik a történelmi belváros felújítása, és tavasszal megkezdődik a Dugonics- és az Árpád tér teljes felújítása. "A cél, hogy folytatódjon az a folyamat, mely Szeged városát az utóbbi időben az ország legdinamikusabban fejlődő településévé tette" - mondta.

A szegedi önkormányzat a beruházáshoz uniós forrást is igénybe venne, de a támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még nem írta alá. Ezzel kapcsolatban Botka László az MTI-nek elmondta: a város mindenben szabályosan járt el, a megfelelő döntés után kezdődött a beruházás, melynek minden eleméről tájékoztatást kapott az ügynökség, s azokat jóvá is hagyta. "Biztos vagyok benne, hogy sikerül megoldást találni erre a problémára" - tette hozzá.

Cikkajánló:

$$3032$$

$$3031$$

$$3030$$