Az alapanyaggyártók is megsínylik az építőipar visszaesését

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még a várakozásokat is alulmúlja az a negatív spirál, amelybe a lakáspiac keveredett, magával rántva az anyaggyártó, különösképpen a tégla és kerámiaipart - mondta a Napi Gazdaságnak Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke.

 A lap keddi számában Kató hangsúlyozta: mivel alakásépítés a legnagyobb téglafelvevő, így az első háromnegyed évi adatokból kitűnő zuhanásból jól látszik, hogy már nemcsak a kis gyártók lehetetlenültek el, egyszerűen nincs kinek eladni a termékeket.

Azotthonteremtés feltételeinek ilyen mértékű romlása (a devizahitelezés megszűnése, a 10 százalékos thm-mel kínált forinthitelek, a 40 százalékos önerő) 2009-hez képest az idén további 25-35 százalékkal zsugorította a téglaipar belföldi teljesítményét, amit exporttal csak kismértékben képesek a gyártók kompenzálni.

A gyárak már tavaly leálltak, a kapacitások 50 százaléka nem üzemel és a működők sincsenek teljesen kihasználva. A kibocsátás visszaesése miatt a készleteket is felszámolták. Az árverseny következtében a gyártók már a fedezeti pont környékén értékesítenek a likviditás fenntartása érdekében, ami a normálpiaci árhoz képest 40 százalékos áresést jelent. Utoljára 2007-ben értékesítettek a gyártók elfogadható áron - teszi hozzá az elnök. Kató 2011-re sem számít javulásra, úgy véli, az otthonteremtési koncepcióval kapcsolatos óriási várakozások dacára most már remény sincs arra, hogy 2012-13 előtt magához tér a piac - írja a lap.

Cikkajánló:

$$3041$$

$$3040$$

$$3039$$