Feszített tempóban dolgoznak Gödöllő városközpontjának rekonstrukcióján

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Feszített tempóban folyik az EU-elnökség számos tanácskozásának helyet adó Gödöllő városközpontjának rekonstrukciója. A megszépülő Művészetek Házát várhatóan november végén, az új főteret karácsonyra adják át - közölte a Gödöllői Városfejlesztő Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.

Pataki Sándor elmondta, hogy a közel egymilliárdforint uniós támogatásból és a helyi önkormányzat önerejéből modernizálják a Művészetek Házát (a volt Petőfi Sándor Művelődési Központot), látványos főtérré alakítják a Szabadság teret és felújítják avárosi piac galériáját.

A három projekt közül az első kettő megvalósítása igényli a legnagyobb anyagi és fizikai ráfordítást és a határidők is igen feszesek. A Művészetek Házának november 30-ai átadási határidejét már csak azért is tartaniuk kell, mert a jövő év elejétől - az EU-elnökség ideje alatt - a gödöllői kastélyban folyó miniszteri szintű tárgyalásokat kiszolgáló sajtóközpont ebben az épületben kap majdhelyet - tette hozzá.

Elmondta: jelenleg százan dolgoznak a felújításon. Az épületgépészeti átalakítást és az új terek kialakítását már befejezték, s kicserélték a 145 homlokzati nyílászárót. Folyik a házkülső-belső  felöltöztetése”: a 2000 négyzetméteres homlokzaton hamarosan helyükre kerülnek a színes szálcement burkolatok, végéhez közeledik az álmennyezetek kialakítása, a festés és a szerelvényezés is.

PatakiSándor arról is tájékoztatott: a nagyberuházás másik, Szabadság téri helyszínén hamarosan hozzálátnak a 11.000 négyzetméternyi felület burkolásához, miután a közművek jelentős részét már kiváltották, így  helyet” teremtve egy leendő mélygarázs megépítéséhez. Az ügyvezető elmondása szerint az augusztusban kezdődött kivitelezés során komoly gondot jelentett, hogy a csapadékos nyár miatt az előzetes szakvéleményekben jelzettnél közel másfél méterrel magasabban állt az építési  terület nagy részén a talajvíz, amit le kellett süllyeszteni. Azóta nagyrészt elkészültek a különböző terepszinteket összekötő támfalak, elhelyezték a szecessziós kandeláberek beton alaptesteit, elkezdték az út- és burkolatépítési munkákat, próbaüzemben működtetik a szökőkutat és a vízjátékot.

A rendezvénytér és pihenőpark funkciót is ellátó főtéren új közművet építenek ki, közel 5000 négyzetméternyi zöldfelületet létesítenek, miközben korszerű díszkivilágítással látják el a centrumban álló református templomot. A sétálók kényelmét új utcabútorok szolgálják majd.

A munkálatokatnehezíti, hogy az építkezés ellenére is biztosítani kell a környék üzleteinek, intézményeinek megközelítését, illetve az áruellátást, ám a karácsonyi ünnepekre a város visszakaphatja minden ízében megújult főterét.

A nagy projekt részét képező piaci galéria felújításávalmár végeztek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik - közölte PatakiSándor.

Cikkajánló:

$$3040$$

$$3039$$

$$3038$$