Javult az irodák kihasználtsága a régióban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A közép- és kelet-európai irodapiacon 21 százalékkal nőtt a bérbe adott irodaterület 2010 első három negyedévében, ezzel a régióban közel 2 millió négyzetméternyi bérbeadás történt, de az egyes országok piaci helyzete nagyon eltérő - közölte a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan tanácsadó az MTI-vel kedden.

A régió legnagyobb piacain - Moszkvában, Varsóban és Bukarestben - jelentősen nőtt a kereslet az irodabérlet iránt, az orosz fővárosban egyedül 1,2 millió négyzetméternyi területet adtak ki. Budapesten és Prágában viszont éves szinten csökkenés volt megfigyelhető, mert a bérlők részéről leginkább a bérleti szerződések újratárgyalása a jellemző. Varsóban és Budapesten az új kínálat legalább 2012-ig történelmi mélyponton lesz.

Az elemzés megállapítja, hogy a kelet- és közép-európai régió irodapiaci állománya 1,5 millió négyzetméterrel nőtt idén. Néhány jelentős fejlesztés 2010 negyedik negyedében történő befejezésével a 2010-es új kínálat elérheti a 2,2 millió négyzetmétert, ami egyharmaddal marad el a 2009-es teljesítménytől. A fejlesztési aktivitás általánosan alacsonyabb a tavalyinál, de Bukarestben és Szófiában továbbra is számos fejlesztés kerül majd piacra a következő negyedévekben. 

A régió összesített kihasználatlansági rátája változatlan maradt az előző negyedévhez viszonyítva és 15,5 százalékon állt szeptember végén. Az egyes városok között  jelentős a különbség: a kihasználatlanság a legalacsonyabb Varsóban (8 százalék), majd Pozsony (11 százalék), Prága (13 százalék) és Budapest (21 százalék) következik. 

A bérleti díjak emelkedése nem várható sem Kelet-Közép-Európában, sem Délkelet-Európában. Moszkva és Kijev esete kicsit más, itt már emelkedésnek indultak a bérleti díjak, illetve a harmadik negyedévben - az erős gazdasági teljesítmény, a relatíve alacsony kihasználatlanság és a beinduló fejlesztések hatására - Varsó irodapiaca is enyhén drágult. 

Budapesten a kihasználatlan irodaállomány sokáig nem engedi a bérleti díjak általános emelkedését, bár a fejlesztések leállása révén a magasabb kategóriájú irodák piacán belátható időn belül itthon is kínálati hiány alakulhat ki - idézi az elemzés Borbély Gábort, a CBRE közép-európai elemzőjét.

Cikkajánló:

$$3045$$

$$3047$$

$$3044$$